Je bekijkt nu Vakantie in Zwolle: voor elk wat te doen

Vakantie in Zwolle: voor elk wat te doen

  • Berichtcategorie:Regio

Op zoek naar een stedentrip in het noorden van Nederland? Breng dan uw vakantie door in Zwolle. Deze voormalige Hanzestad is de regionale hoofdstad van Overijssel, een provincie in het noorden van Nederland. Of het nu gaat om winkelen, cultuur ontdekken, genieten van architectuur of een dagje uit met kinderen, er is voor ieder wat te doen in Zwolle. In deze blogpost lees je tips voor deze levendige stad.

De geschiedenis van Zwolle

De huidige stad is ontstaan als een klein dorp in de Middeleeuwen, aan de oevers van de rivieren de IJssel en de Overijsselse Vecht. Zwolle kreeg al in 1230 stadsrechten. Dit betekent dat de inwoners vanaf dat moment onder meer een stadsmuur en andere verdedigingswerken mochten bouwen.

Een gouden tijd voor Zwolle was de tijd van de Hanzesteden. Veel gebouwen in het nu historische stadscentrum werden in deze periode gebouwd. Zo kunt u zelfs vandaag nog zien hoe Zwolle er in zijn hoogtijdagen uitzag. In 1407 sloot de stad zich aan bij het internationale handelsnetwerk van de Hanzesteden. Dit werd gevolgd door een periode van welvaart die later nooit meer werd overtroffen. Door de ligging aan de twee rivieren konden koopvaardijschepen Zwolle zeer gemakkelijk bereiken. Dit gold ook voor andere kleine steden in de buurt, die met Zwolle concurreerden, zowel op economisch als politiek gebied. Dit is ook de reden waarom Zwolle een betrekkelijk kleine stad is gebleven, ook al was het economisch succesvol.

Pas in de 19e eeuw kreeg de provincie Overijssel een hoofdstad: Zwolle. Enkele tientallen jaren later kreeg Zwolle een spoorwegstation. Het gevolg was dat veel mensen in Zwolle wilden wonen. Ook nu nog speelt het station een belangrijke rol in het netwerk, want Zwolle is een van de grootste spoorwegknooppunten van Nederland.

Insider tips voor een vakantie in Zwolle

Benieuwd wat er te zien is tijdens een vakantie in Zwolle? Hier zijn wat geheime tips:

  • Peperbussen: Bezienswaardigheid van de stad
  • Kunstmuseum De Fundatie
  • Enorme boekenwinkel in de kerk
  • Historisch stadscentrum
  • Rondvaartboot
  • Dinoland Zwolle
  • Restaurant met 3 sterren: De Librije


Als u uw vakantie in Zwolle doorbrengt, mag u één ding niet missen: de kerk “Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming” en haar toren: “Peperbustoren”. De toren van deze kerk is het herkenningspunt van de stad. En niet voor niets. Zeker deze 75-hoge toren te beklimmen. Het uitzicht is fenomenaal. U mag de “Peperbustoren” beklimmen tot een hoogte van 51 meter.

Het vierkante gebouw met de “wolk” erop is Museum De Fundatie.

Hou je van kunst? Dan is het kunstmuseum “De Fundatie” zeker een bezoekje waard. Het museum is gevestigd in een opvallend neoklassiek gebouw. Zelfs van buitenaf geeft het je iets om over te praten, want voorbijgangers vinden het ofwel een mooi gebouw of een lelijk gebouw. Hoe dan ook, de binnenkant is erg mooi. Hier vindt u schilderijen van oude meesters als Strozzi, Vroom en Weenix. Maar ook internationale schilderijen van Turner en Bernini, onder anderen. Wilt u Nederlandse kunst ontdekken? Bekijk dan de schilderijen van Mondriaan, Van der Leck, Appel en andere Nederlandse kunstenaars.

Een heel bijzondere ervaring is de Broerenkerk. In deze enorme kerk is een van de grootste boekhandels van Nederland gevestigd: “Waanders in de Broeren”. Of u nu graag boeken en tijdschriften leest of niets nodig hebt, het is zeer de moeite waard om deze bijzondere boekhandel te bezoeken. Al was het maar voor de unieke ervaring. U vindt er prachtige architectuur, veel boeken en tijdschriften en een restaurant. Maar u kunt in de Broerenkerk ook diverse tentoonstellingen, lezingen en zelfs concerten bijwonen. Goed om te weten: Er is ook een brasserie in de kerk waar u kunt eten en drinken.

Brengt u uw vakantie in Zwolle liever buiten door? Dan moet u zeker een wandeling maken door het historische stadscentrum. Zoals er al eerder is beschreven, zijn veel van de oude gebouwen in de Gouden Eeuw gebouwd. Dat betekent dat u hier Zwolle kunt bewonderen als de welvarende stad die het in de Hanzetijd was. Er is één gebouw dat u zeker niet mag missen: de oude stadspoort “Sassenpoort”. Dit is sinds 1990 een van de 100 mooiste monumenten van heel Nederland.

Verkent u de stad liever met een rondvaartboot? Dat is ook heel goed mogelijk! De grachten liggen bijna op dezelfde hoogte als de straten, daarom heeft u een goed uitzicht op de rondvaartboot.

Een van de vele dinosaurussen in het themapark Dinoland Zwolle.

Jouw vakantie in Zwolle met kinderen

Een vakantie in Zwolle is ook leuk voor kinderen. Naast het centraal station ligt het pretpark “Dinoland Zwolle”. Het thema van dit park is dinosaurussen en het is vooral leuk voor jonge kinderen. Natuurlijk zult u in het park veel dino’s tegenkomen. Het park is verdeeld in verschillende gebieden. In de Trias-afdeling vindt u veel dinosaurussen uit de Trias-periode en in de Jura-afdeling natuurlijk veel dino’s uit de Jura-periode. Maar het park heeft nog meer te bieden. Zo is er een spannende T-Rex expeditie, een filmzaal en een kleine peuterruimte voor kinderen tot 4 jaar.

Tot slot nog een tip voor wie een luxe vakantie in Zwolle wil. In de stad vindt u namelijk driesterrenrestaurant De Librije. Dit restaurant heeft niet minder dan 3 sterren. Er zijn anno 2021 maar 2 van zulke fantastische restaurants in heel Nederland. De chef-kok is Jonnie Boer, die samen met zijn vrouw Thérèse Boer eigenaar is. De Librije bereidt driesterrengerechten met lokale producten en speciale technieken. Als u ook van een heel bijzondere ervaring houdt, is een avond in De Librije precies wat u zoekt. Totaal ontspannen, heerlijk eten en een heel bijzondere sfeer. Logisch dus dat De Librije al sinds 2004 3 sterren heeft.

Geef een reactie