Je bekijkt nu Historische vakantie in Leeuwarden

Historische vakantie in Leeuwarden

  • Berichtcategorie:Regio

Wilt u ook uw vakantie doorbrengen in Leeuwarden? Deze prachtige stad is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Friesland. U vindt er een historisch stadscentrum, vele musea en een gezellige sfeer.

Hoogtepunten uit de geschiedenis van Leeuwarden

De huidige stad Leeuwarden was ooit een klein dorp aan de Middelzee. Het was reeds in de Romeinse tijd gevestigd op enkele heuvels langs het binnenmeer. De naam Leeuwarden werd voor het eerst genoemd in de 8e eeuw. Eeuwenlang lag de stad aan de Middelzee. Hierdoor konden de inwoners leven van de visvangst en de scheepvaart. Er ontwikkelde zich een levendige handel met andere steden, waaronder L├╝beck. In de 13e eeuw raakte het meer echter verstopt.

Dit maakte een einde aan de handel met het buitenland. In plaats daarvan begon Leeuwarden zich te richten op handel met de eigen regio. Het jaar 1435 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van de stad. In die tijd werden verschillende dorpen verenigd tot de stad Leeuwarden. Ook Leeuwarden kreeg in dat jaar stadsrechten. Dit werd mogelijk gemaakt door de bouw van een stadsmuur.

De stad beleefde haar bloeitijd in de 16e en 17e eeuw, toen een deel van de latere koninklijke familie van de Nederlanden in Leeuwarden woonde. Hun residentie was het paleis Stadhouderlijk Hof. Een van de gevolgen hiervan was dat de stad politiek zeer belangrijk werd, veel adellijke families trokken naar Leeuwarden en de stad groeide exponentieel. Veel van de nu mooiste historische gebouwen werden in deze periode opgetrokken. In die tijd werden ook verschillende verdedigingswerken gebouwd om de stad tegen vijanden te beschermen. De stadsmuren en dergelijke werden later echter afgebroken. Daarom kun je tegenwoordig nauwelijks nog zien waar ze ooit stonden.

Tips voor een vakantie in Leeuwarden

Een tip voor jong en oud is een bezoek aan de Aquazoo. Als u uw vakantie in Leeuwarden doorbrengt, is dit bijzondere dierenpark in de stad gemakkelijk te bezoeken. De Aquazoo toont u vele dieren die op, in of bij het water leven. Daaronder zijn bevers, zeehonden en flamingo’s. Het mooiste vind ik echter het ontwerp van de hele dierentuin. Er zijn beekjes en vijvers in het park en een roeivijver waar je onder andere langs flamingo’s kunt roeien.

Vakantie in Leeuwarden

De verdedigingswerken van de stad bestaan niet meer. Dit betekent echter niet dat u tijdens uw vakantie in Leeuwarden niets meer van de geschiedenis kunt meemaken. Integendeel, Leeuwarden heeft een prachtige historische binnenstad. Ik beveel u van harte aan een wandeling door de stad te maken. Het rijke verleden wordt immers weerspiegeld in de vele prachtige historische gebouwen. Er zijn zelfs twee paleizen in het centrum: het Stadhouderlijk Hof en het Princessehof.

Helaas is het Stadhouderlijk Hof nu een hotel, zodat u alleen de buitenkant kunt bewonderen. Het is ook een aanrader om het stadspark Prinsentuin te bezoeken. Dit betekent letterlijk “tuin van de prins” en heeft een rijke geschiedenis. Alle hoogtepunten die u moet zien tijdens een stadswandeling tijdens uw vakantie in Leeuwarden vindt u op deze website.

Het voormalige paleis Princessehof herbergt nu het Nationaal Keramiekmuseum en biedt u boeiende informatie over de adellijke bewoners uit de 16e en 17e eeuw. Op de begane grond kunt u de geschiedenis van een prinses leren kennen. Het Nationaal Keramiekmuseum bevindt zich op de bovenste verdieping. Hier moet u zeker het zeldzame keizerlijke porselein uit China bekijken. Bovendien zijn er altijd leuke tijdelijke tentoonstellingen.

Een leuk interactief museum is het Fries Museum over de regionale geschiedenis. Ook voor kinderen is er hier veel te zien en te beleven. Van de adel in de 16e eeuw tot de bijna uitgehongerde kinderen in de Tweede Wereldoorlog, vele verhalen wachten hier op u. Erg leuk voor kleine kinderen is om scherven te assembleren als een archeoloog of om een zelfportret te schilderen in de stijl van de Gouden Eeuw. Lees hier meer over het Fries Museum.

Winkelliefhebbers moeten hun vakantie ook in Leeuwarden vieren. Hier vindt u onder andere de Kleine Kerkstraat, die meerdere malen is uitgeroepen tot de mooiste winkelstraat van Nederland. Maar in het historische stadscentrum vindt u overal leuke boetiekjes en grote winkels om te winkelen. En wil je iets heel speciaals doen? Dan kunt u duurzaam winkelen in Leeuwarden. Er zijn verschillende winkels die uitsluitend duurzaam geproduceerde producten verkopen.

Geef een reactie