Je bekijkt nu Vakantie in Nijmegen

Vakantie in Nijmegen

  • Berichtcategorie:Regio

Of je nou een dagje, een weekend of een langer bezoek aan Nijmegen brengt, een verblijf hier is echt een aanrader. Ontdek nu waarom een vakantie in Nijmegen een goed idee is! Nijmegen is heel bekend door de Vierdaagse en in de week dat deze wordt gelopen staat Nijmegen volledig in het teken hiervan. Maar ook in andere periodes is er veel te doen en beleven in Nijmegen.

Geschiedenis van Nijmegen

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en werd gesticht door de Romeinen rond het jaar 1 voor Christus. Het was een deel van de Limes, de grens tussen de Germaanse stammen en de Romeinen. Daarom werd hier een groot fort gebouwd. Op het marktplein, het centrum van de huidige grote stad Nijmegen, werd toen rond het fort aangelegd. Het fort heeft de tand des tijds niet doorstaan, maar je kunt in de stad nog wel enkele Romeinse ruïnes ontdekken.

In de 13e eeuw werd de grootste kerk van Nijmegen gebouwd; de Sint Stephanuskerk (nu bekend als Stevenskerk) is al zichtbaar als je richting de stad rijdt. De reden daarvoor is dat het op een heuvel staat. De kerk is in de loop der eeuwen afwisselend protestants en katholiek geweest. De kerk is geopend voor bezoekers.

Het huidige uitzicht op de stad vanuit het noorden wordt gedomineerd door de rivier de Waal, de Stevenskerk en de twee bruggen. De spoorbrug werd geopend in 1879, de zogenaamde Waalbrug in 1936. Vanaf dat moment werd het heel gemakkelijk om van Nijmegen naar Arnhem te reizen, wat slechts 23 kilometer naar het noorden ligt. Deze twee bruggen en de stichting van de Katholieke Radboud Universiteit in 1923 hebben ertoe bijgedragen dat Nijmegen een grote stad is geworden.

vakantie in Nijmegen
Terassen op Marktplein in Nijmegen

De beste bezienswaardigheden voor je vakantie in Nijmegen

Als je vanuit het noorden naar Nijmegen rijdt, vallen meteen een paar dingen op: De Waal, de Stevenskerk en de twee bruggen. Deze behoren tot de beste bezienswaardigheden van de stad. Wanneer je door de stad wandelt, kom je zeker het marktplein tegen. Dit stamt nog uit de Romeinse tijd, maar de gebouwen op het plein zijn door de eeuwen heen gebouwd. Verken bijvoorbeeld het gebouw ‘De Waag’, waar eeuwenlang goederen werden gewogen voordat de kooplieden ze op het marktplein mochten aanbieden. Tegenwoordig is in dit gebouw een restaurant gevestigd.

Tijdens een wandeling door de stad is ook een bezoek aan de Stevenskerk aan te raden. Je kunt de kerk verkennen en de kerktoren beklimmen.

Een interactief museum dat erg leuk is voor zowel kinderen als volwassenen is het muZIEum. In dit museum kom je alles te weten over zien en blindheid. Tijdens een groepsrondleiding leer je hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Hier bewonder je dan ook geen tentoongestelde voorwerpen, maar ervaar je zelf hoe het is om niets of weinig te zien.

Een wandeling langs de rivier de Waal is altijd leuk. De Waalkade is een begrip in Nijmegen en ver daarbuiten. Het is gelegen tussen de twee bruggen. Hier vind je ook enkele monumentale gebouwen en veel restaurants en terrasjes.

Tip: Bezoek Nijmegen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, die internationale bekendheid geniet. Dit evenement wordt sinds 1909 jaarlijks gehouden. Ongeveer 42.000 wandelaars lopen 4 dagen lang 30, 40 of 50 kilometer per dag door de regio. Zowel burgers als militairen uit veel verschillende landen nemen deel.

Voor de bezoekers zijn de Vierdaagse Feesten het absolute hoogtepunt van deze week, die tijdens de vierdaagse elke dag in Nijmegen worden georganiseerd. Elk jaar komen ongeveer 1,5 miljoen bezoekers kijken naar de concerten van verschillende muzikanten. Of je nu van popmuziek, rock, jazz of dance houdt, op verschillende pleinen in Nijmegen vind je podia met muzikanten van jouw stijl. Bovendien wordt op de zondag na de wandelvierdaagse een groot vuurwerk afgestoken.

Combineer je bezoek aan Nijmegen ook eens met een stedentripje naar Deventer. Ook deze mooie Hanzestad heeft veel moois te bieden.

Vier je vakantie in Nijmegen

Ben je nu ook enthousiast over Nijmegen? Boek dan een camping of vakantiepark in de buurt. Je kunt je vakantie in Nijmegen echt vieren op de onderstaande vakantieparken.

Geef een reactie