Je bekijkt nu Vakantie in Haarlem: kunst & kerken

Vakantie in Haarlem: kunst & kerken

  • Berichtcategorie:Regio

Wilt u uw vakantie in de buurt van Amsterdam doorbrengen? Dan is het ook een goed idee om uw vakantie in Haarlem te vieren. Deze grote stad in de provincie Noord-Holland ligt in de onmiddellijke nabijheid van Amsterdam, maar wordt (nog) niet beïnvloed door het massatoerisme. Daarom is Haarlem een leuke dagtocht of zelfs vakantiebestemming. In deze blog leest u onze insider tips voor een vakantie in Haarlem.

Geschiedenis van Haarlem
De huidige stad Haarlem werd voor het eerst schriftelijk vermeld in de 10e eeuw. In de Middeleeuwen kreeg Haarlem stadsrechten en bloeide de lokale economie op. Haarlem werd beroemd door de scheepsbouw, de textielproductie en de vele brouwerijen. Een van deze brouwerijen is tegenwoordig open voor toeristen: De brouwerij in de Jopenkerk.

De textielproductie kreeg een belangrijke impuls in de 16e eeuw toen vrome Vlamingen en Fransen naar Holland vluchtten. In Holland, ook in Haarlem, gold toen al godsdienstvrijheid. Veel Belgische en Franse textielarbeiders kwamen naar Haarlem. Onder hen waren de ouders van de nu beroemde kunstenaar Frans Hals. Als u uw vakantie in Haarlem doorbrengt, kunt u meer te weten komen over deze belangrijke schilder.

In de loop der eeuwen nam de internationale concurrentie in de textielhandel echter steeds meer toe. Het gevolg was dat de economie in Haarlem instortte. Tegenwoordig is dit deel van de plaatselijke geschiedenis alleen nog te zien in musea en oude gebouwen, omdat de stad nu economisch gericht is op dienstverlening en overheidsvoorzieningen.

Vakantie in Haarlem: de bezienswaardigheden
Er zijn veel bezienswaardigheden in de grote stad Haarlem. Hou je van bier, architectuur, kunst, winkelen of iets anders? Maak je geen zorgen, want er is voor elk wel wat te doen. Opdat u door de bomen het bos nog kunt zien, hebben wij de mooiste bezienswaardigheden van Haarlem voor u beschreven.

U hebt al gelezen dat brouwerijen zeer belangrijk zijn geweest voor de plaatselijke economie. Daarom is het een aanrader om de voormalige Jopenkerk te bezoeken. Er is een oude brouwerij in de kerk. Zelfs als je niet van geschiedenis houdt maar gewoon van bier, is deze bezienswaardigheid een echte must-see.

U kent waarschijnlijk al de wereldberoemde Sagrada Familia, Sacré-Coeur en Westminster kathedralen. Samen met de Koepelkathedraal in Haarlem behoren zij tot de belangrijkste kerken ter wereld, gebouwd tussen 1850 en 1950. De Koepelkatedraal in Haarlem is zelfs groter dan de Dom van Keulen! Vooral liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ophalen in deze kathedraal, die bestaat uit een mengeling van neogotische, neoromaanse en art-nouveau-elementen.

Wat is er te zien? - KoepelKathedraal Haarlem
Een foto van de Koepelkathedraal in Haarlem

Als zoon van twee katholieke textielarbeiders werd Frans Hals in 1582 in Antwerpen geboren, maar hij vluchtte met zijn familie naar Haarlem vanwege de vervolging van katholieken. Hier gold de religieuze vrede. Frans Hals werd een van de grootste Nederlandse schilders. Hij werkte zijn hele leven in Haarlem en overleed ook in deze stad.

Als u uw vakantie in Haarlem doorbrengt, moet u beslist een bezoek brengen aan het Frans Hals Museum. Dit museum is gevestigd in 2 verschillende gebouwen, die elk een tijdperk symboliseren. In het ene gebouw hangen veel schilderijen van Frans Hals en zijn tijdgenoten, in het andere gebouw hangen moderne schilderijen. Dus dit museum is een aanrader als je van kunst houdt.

Wil je gaan winkelen? Dan is het ook erg leuk om je vakantie in Haarlem door te brengen. In de Grote Houtstraat vindt u veel winkels van bekende en luxueuze merken, terwijl u in de Kleine Houtstraat vooral lokale boetieks vindt. In de andere winkelstraten is het beeld meer gemengd. Er is dus voor elk wat te doen.

Op zoek naar een camping of vakantiepark voor een vakantie in Haarlem?

Bent u al enthousiast over deze mooie stad? Boek dan uw vakantie in Haarlem op een leuke camping of vakantiepark in de buurt van deze stad. U kunt kiezen uit deze campings en vakantieparken in de buurt van Haarlem:

Park Campanula
Droompark Spaarnwoude
Droompark Molengroet
Droompark Enkhuizer Strand
Droompark Buitenhuizen
Camping Oasis

Geef een reactie