Je bekijkt nu Vakantie in Hanzestad Deventer

Vakantie in Hanzestad Deventer

  • Berichtcategorie:Regio

De stad Deventer ligt in de provincie Overijssel en is bekend als Hanzestad. Of je nu met de auto of met de trein reist, een bezoek aan de historische stad, direct aan de IJssel, is altijd de moeite waard. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt beleven en doen in Deventer.

Ben je nog op zoek naar een leuke plek om in de buurt te verblijven? Klik hier voor onze tips over vakantieparken in de buurt van Deventer.

Een stukje geschiedenis van Deventer

De eerste vermeldingen van de stad Deventer gaan terug tot het jaar 806, waarmee het één van de vijf oudste steden van Nederland is. De Angelsaksische monnik Lebuinus speelde een hoofdrol in de geschiedenis en stichtte een kerk waaraan hij zijn naam ontleende: de Lebuinuskerk. Als je op de A1 rijdt, kun je deze kerk zelfs van een afstand zien.

deventer Lebuinuskerk
Rechts de Grote of Lebuinuskerk en links het restant van de Mariakerk gezien vanaf het Grote Kerkhof in Deventer – Foto: PeHa, CC BY-SA 4.0

In de 11e eeuw sloot de stad zich aan bij het Duitse Hanzeverbond en werd ze een belangrijk handelsknooppunt door haar ligging aan de rivier de IJssel. Later in de 15e eeuw werden er regelmatig jaarmarkten gehouden. Tussen de 16e en 17e eeuw verloor Deventer aan betekenis als handelsstad, omdat het peil van de IJssel zo sterk daalde dat schepen en boten er niet meer langs konden. Later groeide de industrie weer sterk. Een andere belangrijke gebeurtenis vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen soldaten van de Wehrmacht de IJsselbrug opbliezen. In 1948 werd de burg herbouwd en geopend onder de naam Wilhelminabrug, genoemd naar koningin Wilhelmina in die tijd.

Bezienswaardigheden in Deventer

Er zijn veel bezienswaardigheden die herinneren aan het verleden van Deventer. Overal waar je kijkt zie je monumentale gebouwen, historische pleinen en historische kerken, zoals de eerder genoemde Lebuinuskerk. Als je liever een kort boottochtje maakt, neem dan zeker het bootje naar de andere oever tegenover de kerk van Pontje Deventer. Voor net geen €1 heb je een geweldig uitzicht over de IJssel en de hele omgeving. Naast de beroemde kerk is ook de Waag op het grote marktplein (Brink) een historische bezienswaardigheid. Vroeger bevonden zich in dit gebouw de openbare weegschalen voor het wegen van handelsgoederen. Tegenwoordig herbergt dit bewonderenswaardige gebouw een museum over de geschiedenis van de stad en diverse kunsttentoonstellingen.

De Waag Deventer
 De Waag gevestigd op het Brink plein.

Restaurants in Deventer

Nadat je de bezienswaardigheden (en winkels) hebt gezien, is het goed uitrusten en lunchen of dineren in Deventer, bijvoorbeeld op de Brink. Direct aan de Waag heb je links en rechts veel verschillende restaurants en cafés waar je buiten op het terras kunt zitten. Als je zin hebt in koffie met gebak, kunnen we je Brownies & Downies aanbevelen. Hier kun je heerlijke gerechten bestellen voor de lunch of zelfgemaakte taarten en brownies. De sfeer is erg gezellig en het café ligt ook direct aan de Brink.

Als je van bier houdt, moet je tijdens je verblijf in Deventer zeker een bezoek brengen aan DAVO Bieren. Hier geniet je van de lekkerste (speciaal)bieren van de tap en burgers, salades of schotels.

Iets verder van de Brink, maar in de richting van de Lebuinuskerk en het Pontje Deventer, ligt het restaurant St. Maxime. Het is van dezelfde eigenaar als St. Tropez on the Brink en hier kun je buiten of binnen zitten in een Parijse flair en echt goede maaltijden en drankjes bestellen. Daarna kun je een ijsje halen bij Gio’s Deventer (Grote Kerkhof 24) en een wandeling langs de IJssel maken.

Winkelen in Deventer

Naast de bekende modewinkels heeft Deventer veel kleine winkeltjes en boetiekjes in de zijstraten en steegjes die zeer aan te bevelen zijn. Ontdek unieke winkels en wandel door steegjes die je een mediterraan gevoel geven. Vooral de Grote Overstraat en de Walstraat hebben hun eigen charme. Echt de moeite waard om hier eens rond te kijken.

Vakantie Deventer

Deventer is dus absoluut een bezoek waard als je een leuk dagje uitje zoekt en geïnteresseerd bent in historische steden. Ook worden hier regelmatig evenementen gehouden, zoals het Charles Dickens Festival rond Kerst, Deventer op Stelten of het Deventer Stadsfestival in de zomer. Je kunt alle evenementen hier bekijken.

Overnachtingsadressen voor jouw vakantie in Deventer

Wil je het bezoek aan deze prachtige stad combineren met een overnachting of een vakantie, kunnen wij je de volgende vakantieparken in de buurt aanbevelen:

Geef een reactie