Mensen die aan het zeilen zijn op een Fries meer tijdens bun vakantie in Friesland.

Denk jij erover om richting het noorden van ons land te vertrekken en om een vakantie in Friesland te boeken? Dan zit je hier goed. Wij vertellen hieronder over al het moois wat Friesland je te bieden heeft en waar je zeker een kijkje moet nemen.

We kunnen al verklappen dat je in Friesland alle kanten op kan. Het landschap is veelzijdig en of je nu een natuurliefhebber bent, een fietser of een watersporter? In deze provincie vind je het allemaal. Deze noordelijke provincie heeft alles in zich om een fijne en onbezorgde vakantie in Friesland te vieren.

Wat te doen tijdens jouw vakantie in Friesland?

Een vakantie in Friesland kan soms gek aanvoelen want soms krijg je het gevoel in een ander land te zijn en dat is positief. In veel delen in de provincie, vooral buiten de stad, wordt er nog echt Fries gesproken.

Vaak worden er hier nog andere gewoontes en gebruiken op na gehouden. Hierdoor waan jij jezelf soms in het buitenland, maar dit maakt een vakantie naar Friesland juist zo leuk! In de grotere steden in Friesland, zoals Leeuwarden, Sneek, Heerenveen en Drachten is dit minder, maar ook hier vind je het terug.

De grote steden

Alleen al in Leeuwarden kan je een dag rondlopen en van alles ondernemen. Het is alleen al leuk om door Leeuwarden heen te lopen want het heeft iets weg van Utrecht en Amsterdam. Dit komt door de leuke grachten die door de stad lopen.

Je kan hier dus gezellig borrelen aan de waterkant of lekker eten. Daarnaast kan je hier uitstekend een dagje winkelen, maar ook kan je Friese museum bezoeken of de Aqua Zoo. In het Friese Museum kom je alles te weten over Friesland en over de Friezen. Leer hier meer over de cultuur, zoals de Elfstedentocht. In de Aqua Zoo kom je allerlei dieren uit het waterrijk tegen. Hierbij moet je onder andere denken aan dieren, zoals:

  • pinguïns;
  • zeehonden;
  • ijsberen;
  • flamingo’s;
  • reuzenotters.

Ben je op vakantie in augustus in Nederland en ben je in de buurt van Sneek? Vergeet dan niet in Sneek te stoppen want ieder jaar is hier de Sneekweek. De Sneekweeg start iedere 1e zaterdag van de maand augustus. Er worden onder andere zeilwedstrijden georganiseerd en in de stad vind je veel gezelligheid. Veel pop-up barretjes in leuke steegjes en er worden veel muziekfestiviteiten georganiseerd. Kortom: dit wil je niet missen!

Overige bezienswaardigheden

Niet alleen kan je in jouw vakantie in Friesland veel musea en historie vinden in de grote steden, maar ook daarbuiten. Loop bijvoorbeeld over de wadden in het noorden van Friesland of steek zelfs over, zoals naar Terschelling. Wist je dat onder andere Terschelling en Schiermonnikoog officieel onder de provincie Friesland vallen?

Doe een waddenexcursie en misschien spot jij wel een aantal zeehonden! Je kan ook de haven van Harlingen bezoeken of het meest oude planetarium in de wereld. Deze is te vinden in het plaatsje Franeker. Hier vind je een enorm raderwerk wat nog steeds werkt. Niet alleen leerzaam, maar ook erg indrukwekkend om te zien en om mee te maken.

Een vakantie op het water

Ben je watersportliefhebber of zit je graag aan de kust en bij het water tijdens jouw vakanties? Dan zit je in Friesland goed. In deze noordelijke provincie heb je namelijk meerdere strandjes waar je lekker kan liggen. Je kan in deze provincie zowel op strandjes aan zee liggen, maar ook op strandjes bij diverse meren.

Op zee, maar ook op sommige meren kan je diverse watersporten uitoefenen. Zo kan je kanoën, Suppen, surfen, waterskiën en zeilen. Door het open karakter van Friesland is er vaak genoeg wind om deze sporten en activiteiten te beoefenen.

Kortom: ben je een waterliefhebber, wil je lekker alles even vergeten en genieten van de zon of houd je van lange strandwandelingen? Dan kan jij je geluk niet op tijdens jouw vakantie in Friesland!

Een sterrenhemel die te zien is als het donker is in het Nationale Park Lauwersmeer in Friesland.

Ontdek alle Friese flora en fauna

Niet alleen is er veel te zien en te ontdekken in de steden en allerlei dorpjes, maar ook kan je veel schitterende dingen zien in de natuur. Naast de mooie landschappen en grote Friese meren kent deze provincie ook veel prachtige natuurgebieden. Dan hebben we het niet over één groot natuurgebied, maar over wel liefst vier grote Nationale Parken, namelijk:

  • Nationaal Park Schiermonnikoog;
  • Nationaal Park de Alde Feanen;
  • Nationaal Park Drents Friese Wold;
  • Nationaal Park Lauwersmeer.

Elk gebied is net weer anders want in het andere park vind je meer zandverstuivingen en in de andere meer heide en duinen. Eén aspect wat ze allemaal gemeen hebben en dat is dat ze allemaal prachtig zijn. Bezoek er in ieder geval één tijdens jouw vakantie in Friesland. Je krijgt er geen spijt van.

De wandel- en fietsliefhebber zit hier goed

Dat alle Nationale Parken allemaal even prachtig zijn dat is niet het enige wat al deze parken gemeen hebben. Je kan tijdens jouw vakantie in Friesland hier ook heerlijk wandelen en fietsen. Elk gebied nodigt uit voor een lange wandeling of fietstocht. Door de parken heen liggen veel fijne en goede routes waarover je kunt fietsen en wandelen.

Neem wat te eten en te drinken mee en stop af en toe met lopen of staf van je fiets af om te genieten van al het moois wat er te zien is. In deze Nationale Parken vind je ook veel verschillende soorten vogels en andere plantengroei. Eén Nationaal Park steekt er wel bovenuit want die heeft wel iets erg unieks en dat lees je hieronder.

Een dark sky park

Het Nationaal Park Lauwersmeer is officieel benoemd tot een Dark Sky Park. Dit houdt in dat het hier in de nacht ook daadwerkelijk donker is en er geen lichtvervuiling is. Dankzij lichtvervuiling zie je niet altijd sterren en al helemaal niet de sterrenhemel, maar dit is niet het geval in het Lauwersmeer. Vooral omdat Nederland een land is waar de lichtvervuiling erg hoog is, is dit best uniek.

Altijd al eens goed de sterrenhemel willen zien, zoals je op foto’s hebt gezien? Dan moet je deze kans niet laten glippen tijdens jouw vakantie in Friesland. Een unieke belevenis die je nooit meer zal vergeten.

Bijzonder overnachten tijdens jouw vakantie in Friesland

Wil jij jouw vakantie in Friesland doorbrengen, maar heb je nog niets geboekt? Dan zit je op onze website helemaal goed. Op Supervakantievieren.nl staan veel verschillende vakantieparken. Ben je op zoek naar een groot vakantiepark met jouw kinderen of wil je trouwe viervoeter mee en ben je op zoek naar een vakantie met jouw hond?

Op onze website staan heel veel vakantieparken. De keus is reus. Bekijk hieronder alle vakantieparken en filter of Friesland. Hierdoor kan jij een vakantiepark vinden die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeftes. Een vakantie in Friesland om nooit meer te vergeten!