Je bekijkt nu Op vakantie in Sneek? De waterstad in het noorden

Op vakantie in Sneek? De waterstad in het noorden

  • Berichtcategorie:Regio

Houdt u van watersporten, bezienswaardigheden, tours en stedentrips? Dan moet u uw vakantie in Sneek doorbrengen, Friesland. Deze stad heeft de ideale combinatie van watersport en interessante bezienswaardigheden voor een stedentrip. U kunt alles lezen over de geschiedenis van de Nederlandse watersportstad en de beste bezienswaardigheden in dit blogbericht. Natuurlijk gaat veel hiervan over watersport, maar er zijn nog andere spannende verhalen over de Friese stad.

Korte geschiedenis van de stad
Al in de 8e eeuw stonden er enkele boerderijen in de buurt van de huidige stad Sneek. Het is echter onduidelijk wanneer en hoe Sneek precies is ontstaan. Wat bekend is, is dat de eerste kerk rond het jaar 1000 werd gebouwd. Een belangrijke gebeurtenis vond plaats in de 13e eeuw toen de vele kanalen in de provincie Friesland met elkaar werden verbonden. Vanaf dat moment konden de Friezen heen en weer reizen tussen Sneek en Leeuwarden. Deze waterwegen zijn vandaag de dag nog steeds kenmerkend voor Friesland – het wordt niet voor niets gezien als de Nederlandse regio met het meeste waterplezier.

De waterwegen brachten economische welvaart naar de regio. Sneek kreeg meer inwoners, werd de belangrijkste marktstad in de directe omgeving en breidde zich verder uit. In 1492 werd bijvoorbeeld de Waterpoort gebouwd. Deze poort is tegenwoordig erg populair bij toeristen en daarom een hartelijke aanbeveling om deze poort te bezoeken als u uw vakantie in Sneek doorbrengt.

De handel in Sneek nam steeds meer toe. Er waren verschillende producten die in Sneek werden geproduceerd. De belangrijkste is boter – de botermarkt in Sneek was in zijn tijd zelfs de grootste van Nederland, die eeuwenlang heeft bestaan, tot hij in 1917 werd gesloten. Sindsdien is de economie van Sneek vooral gericht op watersporters en toeristen. Wat hier te beleven valt voor watersportliefhebbers en toeristen, kunt u lezen in de volgende rubriek.

Sneek voor watersporters: de beroemde Sneekweek
Elk jaar, op de eerste zaterdag van augustus, vindt de beroemde Sneekweek plaats. Dit is een feestweek die zeer beroemd is geworden vanwege de zeilwedstrijden. Er wordt gezegd dat de eerste zeilwedstrijd in 1814 werd gehouden en dat deze wedstrijden sindsdien een jaarlijkse traditie zijn geworden. Of dit verhaal waar is, is nog niet bewezen, maar de Sneekweek is bij alle generaties bekend. Tegenwoordig is de Sneekweek het grootste evenement op de binnenwateren in Europa.

De Sneekweek betekent letterlijk “Week van Sneek” – en dat is precies hoe lang de zeilwedstrijden duren. Op het Sneekermeer vinden dagelijks zeilwedstrijden in diverse categorieën plaats. Er worden ook verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd, zoals een vlootschouw, een muziekfestival, een kindermiddag, een straattheater of een slotconcert. De hele week door vindt op het Martiniplein in het centrum van de stad een kermis plaats. Er valt dus veel te ontdekken tijdens de Sneekweek, zowel in Sneek als op het binnenmeer het Sneekermeer.

Als u begin augustus uw vakantie in Sneek doorbrengt, mag u tijdens de Sneekweek één ding beslist niet missen: de “Vlootschouw”. Sinds 1974 is dit de opening van de Sneekweek voor het publiek. Tijdens de vlootschouw presenteren alle deelnemende zeilklassen zich. Een belangrijke ambtenaar, meestal de burgemeester van Sneek, leidt deze marinecontrole. Dit vindt plaats voor de bekende Waterpoort.

Segelboote auf dem Binnensee Snekermeer während der Sneekweek.

Een vakantie in Sneek betekent het ontdekken van deze bezienswaardigheden

Als u uw vakantie niet in augustus in Sneek wilt doorbrengen, of als u meer wilt zien dan de Sneekweek, zijn de volgende bezienswaardigheden in deze stad een echte aanrader:

Sneekermeer
Waterpoort
Nationaal Modelspoor Museum
Rondvaart door de grachten
Fries Scheepvaartmuseum
Het binnenmeer van Sneekermeer
In Friesland vindt u veel binnenmeren en kanalen die deze binnenmeren met elkaar verbinden. Een daarvan is het binnenmeer van Sneekermeer, waaraan de stad Sneek ligt. Dit binnenmeer is vooral populair bij watersporters. Op het meer en in de omgeving ervan zijn er watersportfaciliteiten, evenals een speedbootparcours, verschillende jachthavens en een starttoren voor zeilwedstrijden. Deze vinden hoofdzakelijk plaats tijdens de Sneekweek.

Waterpoort, de bekendste bezienswaardigheid van Sneek
Een “watertoren” (waterpoort) is een poort in een vestingmuur waardoor een rivier of een gegraven waterlichaam de stad kan binnenkomen. In het geval van een havenstad is de watertor een poort naar de haven. In dit geval is de Watertoren in Sneek een poort in de vestingmuur. Er zijn meerdere van deze poorten geweest, maar nu is alleen deze ene Watertoren nog over. Daarom is het het embleem van Sneek geworden, dat ook te zien is op het wapen van de stad.

De Waterpoort werd ergens in de 15e eeuw gebouwd en had slechts zeer korte tijd een militaire functie. Daarom ziet deze poort er nog zeer intact uit (zie omslagfoto hierboven). Niet voor niets is deze toren zeer geliefd bij toeristen. Maak je ook een foto van de poort?

Nationaal Modelspoor Museum
Kijkt u graag naar modelspoorbanen? Dan moet u uw vakantie in Sneek doorbrengen, want daar is het nationale modelspoorwegmuseum gevestigd. Het heet “nationaal modelspoortmuseum” en toont modelspoorwegen uit Nederland en uit vele andere landen. Interessant weetje: het museum is gevestigd in het stationsgebouw van Sneek.

Rondvaart door de grachten
In plaats van een stadswandeling is het in Sneek zinvoller om deel te nemen aan een stadsrondvaart door de grachten. Goed om te weten: u kunt ook zelf een elektrische boot huren om op verkenning te gaan. Op deze manier kunt u het hele centrum van Sneek in uw eigen tempo verkennen. Meer informatie over de stadstour vindt u op deze website.

Fries Scheepvaartmuseum
Skûtsjesilen, de Elfstedentocht* en de waterpoort van Sneek. In het Fries Scheepvaart Museum ontdekt u de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, de ijssport en de geschiedenis van de stad Sneek. Klik hier voor de website van het museum.

* Verklaring van termen:
Skûtsjesilen = een ander woord voor wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen.
Elfstedentoch = Duitse Elfstädtetour, is de naam voor een langeafstandsschaatswedstrijd op natuurijs die in Nederland plaatsvindt en als een belangrijk cultureel evenement wordt ervaren.

Geef een reactie