Je bekijkt nu Vakantie in Brabant

Vakantie in Brabant

  • Berichtcategorie:Regio

“De gezelligste provincie van Nederland”, zo omschrijven veel Nederlanders in Noord-Brabant. Het is de geboorteplaats van de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh, heeft vele historische gebouwen en staat bekend om zijn carnavalsfestiviteiten. Maar u vindt hier ook een heel bijzonder natuurpark.

Deze provincie in het zuiden van Nederland is een heerlijke vakantiebestemming als u op zoek bent naar gezellige stadjes en unieke natuur. Uw vakantie in Brabant wordt nog mooier als u onze tips voor een vakantie in Noord-Brabant heeft gelezen. Natuurlijk hebben wij ook de mooiste vakantieparken en campings in Brabant voor u op een rijtje gezet.

Interessante feiten: Officieel heet de provincie Noord-Brabant, omdat Zuid-Brabant in België ligt. Het wordt echter vaak afgekort als Brabant.

Wilt u gezellige steden bezoeken?

Wilt u gezellige steden bezoeken? Dan bent u in Brabant aan het juiste adres. Deze provincie heeft meer steden dan veel andere regio’s, elk met een eigen sfeer. Steden die u echt moet bezoeken zijn Den Bosch, Tilburg en Breda.

Laten we beginnen met de hoofdstad van de provincie: ‘s-Hertogenbosch. Officieel heet het ‘s-Hertogenbosch, maar de meeste Nederlanders korten het af tot Den Bosch. In deze grote stad bevindt zich onder andere het Noord-Brabants Museum. Dit omvat de echt beroemde schilderijen van Van Gogh. Als u van schilderijen in de stijl van de noordelijke renaissance houdt, is het museum Jeronimus Bosch Art Centre ook een aanrader. Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het indrukwekkendste gebouw van Den Bosch: de Sint-Janskathedraal. Rond de kathedraal kunt u door smalle middeleeuwse straatjes slenteren. Onze tip: Maak een boottochtje door de grachten van ‘s Hertogenbosch.

Een zeer bekend rijksmonument in de grote stad Tilburg is het voormalige paleis van Willem II, die in 1849 overleed. Sindsdien maakt zijn paleis deel uit van het stadhuis. Tegenwoordig is het een zeer populaire bestemming voor een huwelijksdag, maar helaas niet toegankelijk voor het publiek. Wij bevelen u echter van harte aan het gebouw van buitenaf te bewonderen. Als u meer wilt weten over de natuur en het landschap van Brabant, moet u een bezoek brengen aan het Natuurmuseum in Tilburg. Tip voor muziekliefhebbers: Poppodium 013 is een van de beroemdste concertzalen van Nederland. Internationaal gerenommeerde muziekgroepen treden hier regelmatig op.

Winkelliefhebbers zullen zich thuis voelen in de grote stad Breda. Hier vindt u vele kleine boetiekjes, grotere winkels en het winkelcentrum De Barones met exclusieve merken. Bovendien zijn er in het stadscentrum verschillende mooie terrassen waar u kunt ontspannen. Wilt u meer te weten komen over de geschiedenis van de stad, met name de militaire geschiedenis van Holland? Dan moet u bij het Kasteel van Breda komen. Hier is sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie gehuisvest, vandaar dat het gebouw niet toegankelijk is. Op het kasteelplein vindt u echter een paviljoen met een permanente tentoonstelling. Aan de hand van schilderijen, foto’s, historische uniformen en wapens komt u meer te weten over de geschiedenis van de stad en het regionale leger.

Tenslotte is ook de industriestad Eindhoven een aanrader. Hoewel het wordt gedomineerd door industrie, heeft het ook mooie bezienswaardigheden. Daaronder zijn verschillende musea, een speciaal openluchtmuseum over de prehistorie en vele winkels om te winkelen. Ga je in oktober naar Eindhoven? Dan mag u de wereldberoemde Dutch Design Week niet missen. Hier kunt u zich vergapen aan meer dan 400 evenementen van nationale en internationale ontwerpers.

Noord-Brabant is gezelligheid

Wie vakantie viert in Brabant, zal de gezelligheid van de inwoners zeker opmerken. Niet alleen de inwoners, maar ook de streek zelf is erg gezellig. U kunt de provincie in uw eigen tempo verkennen door de fietsroute La Trappe te volgen. Hij voert u langs kleine dorpjes, prachtige natuur en natuurlijk “rustpunten” waar u telkens een La Trappe biertje kunt drinken. U kunt routes kiezen tussen 32 en 58 kilometer, of slechts een deel van een route rijden.

In de vele lokale brouwerijen in Brabant kunt u meer over bier te weten komen. Of het nu gaat om internationale merken zoals Bavaria en La Trappe of om regionale speciaalbieren, u kunt er van alles proeven.

Ben je meer geïnteresseerd in Van Gogh? Dan is de Van Gogh fietsroute een goed idee. Dit voert u ook langs verschillende dorpen, steden en natuurgebieden. U bezoekt zijn geboortehuis, zijn school en natuurlijk de Brabantse musea waar zijn werken permanent worden tentoongesteld. De route, die 435 kilometer lang is, is onderverdeeld in 10 thematische trajecten. Dit betekent dat u zo ver kunt reizen als u wilt.

Als u uw vakantie in Brabant op het juiste moment van het jaar doorbrengt, kunt u hier op elk moment van de dag carnaval vieren. Het carnavalsfeest is alleen in Brabant en Limburg erg groot. Carnavalsmuziek, optochten, volle cafés en restaurants, hier kunt u genieten van echt carnaval. Wil je dit niet missen? Dan moet uw vakantie in Brabant in februari plaatsvinden.

Natuur foto in Noord Brabant

Vakantie in Brabant: unieke natuur

Wilt u tijdens uw vakantie ook de natuur in? Dan is Brabant de perfecte vakantiebestemming voor u, want hier vindt u onder andere Nationaal Park “De Biesbosch”. Dit is een van de weinige getijdengebieden met zoet water in de wereld en het grootste in Europa. Dit betekent dat dit gebied wordt beïnvloed door de getijden. Het natuurpark vormt een avontuurlijk labyrint van water, heide en eilanden. Je kunt hier uren wandelen en zo de getijden aan den lijve ondervinden. Vanwege de overvloed aan water kunt u de randen alleen te voet of per fiets verkennen. Bovendien raden wij u van harte aan het voormalige heidegebied per boot te verkennen. Lees meer over de Biesbosch in onze natuurblog over Nederlandse natuurparken.

In het Nationaal Park “De Loonse en Drunense duinen” ontdekt u een totaal ander landschap. Dit wordt niet voor niets de “Sahara van Brabant” genoemd. Dwars door bossen, heide en vooral: zandgebieden. Hier geniet u niet alleen van een gevarieerd landschap, maar ook van een diverse flora en fauna. Goed om te weten: Er zijn verschillende kleine restaurants langs de wandelroutes. U kunt dus de hele dag in de natuur doorbrengen.

Ten slotte ligt in het uiterste oosten van Brabant het Nationaal Park “De groote Peel”. Op deze voormalige heide werd eeuwenlang turf geproduceerd. Dit heeft het landschap zeer divers gemaakt. Tegenwoordig vindt u er alle rust die u zich maar kunt wensen tijdens uw vakantie in Brabant. Deze rust trekt ook honderden vogelsoorten aan. Dit maakt het park tot een prachtige dagtocht voor vogelliefhebbers.

De beste campings en vakantieparken in Brabant

Wilt uw dagenlang de gezellige Brabandste steden en natuurparken verkennen? Boek dan uw verblijf op een van de leukste vakantieparken of campings in Brabant. U vindt ze in deze lijst:

Geef een reactie