Je bekijkt nu Vakantie in Zierikzee, havenstad van Zeeland

Vakantie in Zierikzee, havenstad van Zeeland

  • Berichtcategorie:Regio

Wil je jouw vakantie doorbrengen in Zierikzee? Dit kleine havenstadje in Zeeland heeft veel te bieden. In deze blogpost leest u er meer over, en ook over mooie campings en vakantieparken in de buurt.

Een korte geschiedenis van Zierikzee
Tegenwoordig telt Zierikzee ongeveer 11.000 inwoners. Dit was zeker niet het geval in 976, toen de stad voor het eerst schriftelijk werd vermeld. In de 13e eeuw kreeg de stad stadsrechten.

Dit was zeer belangrijk, want vanaf dat moment mocht de stad een stadsmuur bouwen. Omdat Zierikzee strategisch belangrijk was, werd het in de loop der eeuwen verschillende malen belegerd. Daarom werd een muur gebouwd en werden enkele grachten uitgegraven. Deze waren echter niet in staat diverse stadsbranden te voorkomen.

Maar er zijn niet alleen negatieve gebeurtenissen in de geschiedenis van Zierikzee. De economie van de stad was relatief sterk dankzij de haven en de visserij. Deze haven is vandaag de dag nog steeds een belangrijk onderdeel van de stad.

Mijn tips voor een vakantie in Zierikzee
Hoewel Zierikzee een heel klein stadje is, kunt je in Zierikzee een leuke vakantie doorbrengen. Het hart van de stad is beslist het havengebied. Hier zul je vinden:

de oude haven;
de nieuwe haven;
het havenplein.

De oude haven is een getijdenhaven die via de Oosterschelde in verbinding staat met de Noordzee. Eeuwenlang meerden schepen hier aan om te laden en te lossen. Aan het eind van de 19e eeuw werd een deel van de haven echter gedempt. Sindsdien is het resterende deel omgebouwd tot museumhaven. Dus als je graag naar oude schepen kijkt, moet je zeker naar de oude haven gaan.

De nieuwe haven wordt vandaag nog steeds gebruikt. Onder andere door vissers, maar ook door watersporters. Dit is de beste manier om de levendigheid van Zierikzee te ervaren.

Tijdens uw vakantie in Zierikzee moet u natuurlijk iets te eten hebben. Dat doe je op het Havenplein, want daar zijn veel restaurants met terrassen. Ideaal voor lunch, koffie met gebak en diner.

Zierikzee, parel aan de Oosterschelde
Een foto van de stad in Zierikzee.

Meer bezienswaardigheden in de havenstad
Zoals u op de foto hierboven kunt zien, is Zierikzee een heel gezellig stadje met veel smalle straatjes en typisch Zeeuwse huizen. Daarom is het een goed idee om een korte stadswandeling te maken. Twee bezienswaardigheden die u zeker niet mag missen tijdens de stadswandeling zijn de Sint-Lievensmonstertoren en het voormalige stadhuis met stadhuismuseum.

De kerktoren van Sint-Lievenmonstertoren is het herkenningspunt van Zierikzee. De kerk is er niet meer, maar de toren wel. Het is 62 meter hoog en werd gebouwd in de 15e eeuw. De toegang tot de toren is gratis, maar als u wilt genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de Oosterschelde, kunt u de toren tegen een kleine vergoeding beklimmen.

Het voormalige stadhuis werd in de 16e eeuw gebouwd. Je ziet het overal in Zierikzee, want bij het stadhuis hoort een hoge toren. Eeuwenlang was het het gemeentehuis van de stad, tot 2002, toen het de enige bewoner van het prachtige gebouw werd. In het Stadhuismuseum kunt u kennismaken met de geschiedenis van Zierikzee en de directe omgeving.

Mooie campings en vakantieparken in de buurt
Zin in een vakantie in Zierikzee of een stedentrip naar deze stad? Er zijn veel campings en vakantieparken in Zeeland waar het personeel Duits spreekt. Ik heb goede ervaringen met deze parken:

Oostappen Camping Marina Beach
Droompark Schoneveld
Droompark Bad Meersee
Camping De Strandloper

Geef een reactie