In het uiterste zuiden van Nederland ligt de prachtige provincie Limburg. Het staat bekend om zijn heuvels, lekker eten en mooi weer. Heb jij ook zin om je vakantie in Limburg te vieren? Op deze pagina vind je informatie over wat je kan verwachten.

Culinair genieten in Limburg

Als je je vakantie viert in Limburg, moet je zeker de culinaire producten van deze provincie proberen. Dit is ook de enige provincie in Nederland met wijngaarden. Wat leuk is om te doen is een wandeling maken langs de wijngaarden en de verschillende wijnen proeven. Voorbeelden van dergelijke wandelroutes zijn: Route des Vins Wahlwiller-Eys, Route des Vins Winthagen en Route des Vins Ubachsberg.

Naast wijn wordt er ook bier in Limburg geproduceerd. In Limburgse restaurants is het vaak mogelijk om deze regionale biertjes te bestellen. Wil je meer weten over Limburgs bier? Bezoek dan een brouwerij zoals Gulpener, Brand of Bosch.

Natuurlijk moet je als je in Limburg bent ook een lekkere vlaai eten, want vlaai is een typisch Limburgs product. De bodem van een vlaai bestaat uit deeg en de vulling is vaak gemaakt van vruchten zoals kersen, pruimen, appels of abrikozen. Kom er zelf achter wel jij het lekkerst vindt tijdens je vakantie in Limburg!

Mooie natuur in Limburg

Limburg kan worden onderverdeeld in een 3-tal natuurgebieden. Het noorden is vlak en bebost, het zuiden is overwegend heuvelachtig en het midden vormt een natuurlijke overgang met licht heuvelachtige bossen en heidevelden.

In het noorden van Limburg ligt het Nationaal Park De Groote Peel. Dit park was voor lange tijd een moerasgebied. In de loop der eeuwen is er veel turf gewonnen, waardoor het landschap sterk is veranderd. Tegenwoordig kan je door het nationale park wandelen door bossen, over heidevelden, zandheuvels en weilanden. De rust die je hier vindt trekt ook honderden vogelsoorten aan. Dit maakt het park tot een prachtige dagtocht voor wandelaars en vogelliefhebbers tijdens uw vakantie in Limburg.

Het volgende gebied is geen natuurpark, maar is wel erg mooi. Dit is het landschap van Zuid-Limburg. Deze regio omvat het gebied tussen de steden Maastricht, Sittard en het stedelijk gebied Parkstad Limburg. Hier vind je, dankzij de heuvels, de Maas en het voor Nederland warme klimaat, flora en fauna die je nergens anders in Nederland zal aantreffen. Hier leven veel vogels, insecten, reptielen en vleermuizen. Als je door het gebied wandelt zal je ook de geschiedenis van de regio ontdekken, want tussen de dorpen liggen verschillende oude kastelen en boerderijen.

Vakantie in Limburg,
Limburgs landschap

Limburgse steden

Maastricht

In Limburg vind je niet alleen gevarieerde natuur, maar ook erg gezellige steden. Bezoek bijvoorbeeld Maastricht, de hoofdstad van deze provincie. De stad is genoemd naar de rivier “Maas”, die ook een belangrijk deel van de stad uitmaakt. Tijdens je stedentrip zal je zeker enkele bruggen oversteken! Ook is het leuk om een boottocht boeken. Houd je van verhalen? Bezoek dan Fort Sint Pieter, een grotendeels intact gebleven fort van rond 1600. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Maas. Maastricht is ook een goede winkelbestemming. Je vindt hier zowel lokale winkels als grote merken. Er is ook elke woensdag en vrijdag een markt waar je lokale producten kunt kopen.

Vakantie in Limburg, Maastricht
Maastricht

Valkenburg

Valkenburg is een zeer populaire plaats voor Nederlandse en buitenlandse toeristen. Hier kan je door de middeleeuwse straatjes wandelen, de kasteelru├»nes op de heuvel bezoeken of de grotten en de kolenmijn ontdekken. De kasteelru├»ne was ooit een middeleeuws kasteel dat in 1672 met de grond gelijk werd gemaakt. Ook kan je met een kabelbaan de berg op die in de stad ligt en naar beneden rodelen. Valkenburg is vooral bekend geworden door de grotten die in de omgeving eromheen liggen. Je kunt zelfs enkele van deze grotten bezoeken. Bijvoorbeeld de enige steenkolenmijn van Nederland, maar ook het grottenstelsel ‘Mergelrijk’ waar je op een interactieve manier kennis kunt maken met de ondergrondse geschiedenis van Limburg.

Roermond

Tenslotte is de stad Roermond zeer geliefd bij winkelliefhebbers. Hier vind je een van de grootste outletcentra van Nederland genaamd “Designer Outlet Roermond”. Je kan er onder andere kleding, schoenen en sieraden kopen. Ook zijn er een aantal restaurants. Er zijn ook veel winkels in het stadscentrum, maar dit zijn meestal kleine lokale winkels. Naast het outletcentrum moet je ook de Sint Christoffelkathedraal bezoeken en – als je geen hoogtevrees hebt – de toren beklimmen.

De beste campings en vakantieparken in Limburg