De beroemdste plaats in Nederland is waarschijnlijk de nationale hoofdstad, Amsterdam. Maar ook het kleine dorpje Giethoorn in de provincie Overijssel is wereldberoemd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel toeristen een vakantie in Giethoorn boeken. Of maak in ieder geval een dagtocht naar Giethoorn. Waarom is het dorp zo beroemd? En wat mag je verwachten van een vakantie in Giethoorn? Ontdek het in deze blog.
De geschiedenis van Giethoorn
Giethoorn werd in 1225 voor het eerst schriftelijk vermeld. In die tijd was het een nederzetting van turfstekers. De turf werd via waterwegen vervoerd. Natuurlijk was er niet oneindig veel turf. Toen er bijna geen turf meer over was, veranderde de economie van Giethoorn van turfsteken naar veeteelt.
De kanalen werden aanvankelijk gegraven voor de turfstekerij, maar werden steeds belangrijker voor de landbouw. In de loop der tijd kreeg Giethoorn het karakter van een waterdorp met een gracht met een voetpad. Als u tegenwoordig uw vakantie in Giethoorn doorbrengt, zult u zeker merken dat er in Giethoorn geen landweggetjes meer zijn. Alleen het ene voetpad – want ook nu nog zijn de grachten de enige (water)wegen in het dorp. Typisch voor Giethoorn zijn ook de hoge bruggen. Deze moesten hoog zijn, zodat de met hooi geladen boten ongehinderd konden passeren.
Maar de landbouw duurde niet eeuwig. En na een korte opleving tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de turfstekerij in de omgeving van Giethoorn in 1950 definitief stopgezet. Wat zou er met het dorp gebeuren?
Bert Haanstra nam in 1958 zijn speelfilmdebuut Fanfare op in Giethoorn. Na de vrijlating nam het toerisme sterk toe. Het werd de belangrijkste economie van Giethoorn. Vanaf de jaren zeventig kwamen er ook buitenlandse toeristen naar Giethoorn, vooral uit de buurlanden Duitsland en België. Door promotiecampagnes is Giethoorn nu ook erg populair bij Chinese en Arabische toeristen. Naar schatting zullen in 2022 jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen toeristen Giethoorn bezoeken. Ben jij één van hen? Dan moet u zeker mijn tips voor een vakantie in Giethoorn lezen.
Tips voor een bezoek aan Giethoorn
Giethoorn is beroemd geworden als het “Venetië van Holland”. En laten we eerlijk zijn: de grachten van het dorp doen me echt aan Venetië denken, maar de gebouwen helemaal niet! Maar de beste manier om dit zelf te ontdekken is door uw vakantie in Giethoorn door te brengen. En bij een dagtocht of vakantie in dit beroemde dorp hoort natuurlijk een boottocht.
Er zijn hier maar zo’n 2.000 inwoners, dus een boottochtje duurt niet de hele dag. Rijdt u graag zelf of gaat u liever op rondreis? De keuze is aan jou. Als u graag zelf rijdt, heb ik nog een tip: houd er rekening mee dat in de zomer de boten vaak al verhuurd zijn als u in Giethoorn aankomt. U moet dan ook een paar maanden van tevoren boeken via deze website. In het voor- en najaar is dit nauwelijks nodig, aangezien de meeste toeristen in de zomer komen.
Vakantie in Giethoorn
Een autorit is de beste manier om het dorp te zien. De oude boerderijen, grote tuinen en natuurlijk de populaire hoge bruggen zullen u hopelijk net zo aanspreken als mij. Bovendien raad ik u aan een boot te nemen naar het natuurreservaat Weerribben-Wieden. Dit is een natuurpark. Giethoorn ligt aan de rand van dit natuurpark en u kunt vanuit het dorp gemakkelijk de boot nemen, het natuurpark in. Hier rijdt u in het grootste veengebied van Noordwest-Europa. Dit natuurgebied is ontstaan dankzij de turfstekers (zoals die uit Giethoorn). Nu vormt het natuurpark een uniek landschap vol meren, kanalen, rietkragen, moerasbossen en venen.
Blijft u liever op het platteland? Dat kan ook, want er lopen diverse wandelroutes door Giethoorn. Alleen te voet kunt u de kleine boetiekjes en musea in het dorp bezoeken. Onder hen:
Museum “‘t olde maat uus”
museum “de oude aarde
kleine boetiekjes om te winkelen
toeristenwinkels met meer informatie, wandel- en fietsroutes door het gebied en souvenirs
Museum “‘t olde maat uus” is een museumboerderij. Hier kunt u zien hoe het leven in Giethoorn er door de eeuwen heen uitzag. Ik vind de tentoonstellingen interessant, maar het gebouw nog bijzonderder, omdat er in Nederland bijna geen museumboerderijen als deze zijn.