Je bekijkt nu Natuurvakantie op de Veluwe

Natuurvakantie op de Veluwe

  • Berichtcategorie:Regio

Bossen, ijsranden en nog eens bossen – dat is wat de Nederlandse regio “Veluwe” het beste karakteriseert. Bent u op zoek naar rust, een vredig gevoel, een ideaal gebied voor lange wandelingen met de hond? Breng uw vakantie door op de Veluwe! Wij hebben in dit artikel nog meer vakantiebestemmingen in Nederland voor u op een rijtje gezet.

De Veluwe is puur natuur

De Veluwe ligt in de provincie Gelderland, in het oosten van Nederland. De regio heeft geen officiële grens. Maar het hart is duidelijk afgebakend: het Nationale Park De Hoge Veluwe. Bij elke stap die u zet, ontdekt u een ander type landschap in dit nationale park. Want de Veluwe is veel meer dan de vele bossen. De bomen worden afgewisseld met heide, zandverstuivingen, mos- en korstmossensteppen. U vindt hier dus een zeer gevarieerd landschap.

Foto van vakantie op de Veluwe

Actief de omgeving verkennen

Veel delen van de Veluwe zijn opengesteld voor het publiek. U kunt uw hond uitlaten of met uw kinderen door het gebied rennen. Houdt u van lange wandelingen? Dan raden wij u aan een wandeling te maken langs een van de “Klompenpaden”. Deze historische wandelroutes danken hun naam aan de Nederlandse klompen. De wandelroutes voeren u langs oude wegen. Neem goede wandelschoenen mee, want de klompenpaden worden met recht als avontuurlijk omschreven. U doorkruist veel privé-eigendommen, waarbij u soms over roosters klimt of bruggen oversteekt. Meer informatie over de Klompenpaden vindt u hier.

Ontdek de Veluwe op de fiets. De populairste manier om deze streek echt te bewonderen! U kunt kiezen uit verschillende fietsroutes, zoals de Hanseroute (langs verschillende dorpen) en de Route royale (tot aan het koninklijk paleis Paleis het Loo). U kunt natuurlijk ook uw eigen route creëren door van knooppunt naar knooppunt te fietsen. Er zijn daar meer dan 5.000 kilometer fietspaden! Let er daarbij op dat u alleen fietst volgens fietskaarten die van 2018 of recenter zijn. In 2017 zijn immers veel knooppunten gewijzigd. U kunt de fietskaart krijgen op uw camping of vakantiepark in Nederland.

Als u van wandelen houdt, is het een goed idee om de langeafstandswandelroute ‘Veluwse Zwerfpad’ te verkennen. Dit bestaat uit vele kortere wandelpaden die met elkaar in verbinding staan. U kunt er dus ook gewoon voor kiezen om een paar kilometer te lopen.

Wat is er te zien?

U weet al dat de Veluwe een prachtige, gevarieerde natuur heeft. De bossen en oude ijsranden domineren het gebied. Maar u vindt er ook kleine meren, heidevelden en heidevelden. In het hart van de Veluwe ligt het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Hier kunt u de natuur op een andere manier bewonderen. Bijvoorbeeld door over de 45 kilometer ruiterpaden te rijden. Of maak samen met een ranger kennis met het park en zijn geschiedenis. Meer hierover kunt u lezen op de website van het Nationaal Park.

Niet alleen het landschap is gevarieerd, maar ook de natuur op de Veluwe. De regio is vooral bekend om de zogenaamde ‘Dutch Big Five’, de 5 Nederlandse wilde dieren die je gewoon gezien moet hebben. Daartoe behoren everzwijn, edelhert, vos, das en ree. U kunt er ook honderden soorten vogels, reptielen en vele insecten tegenkomen.

Wilt u meer lezen over de natuur in Nederland? Daarover hebben we ook een blogartikel gepubliceerd.

Big Five van de Veluwe

Onder de mensen

De Veluwe als streek is meer dan natuur. Wil je er graag op uit en meer mensen ontmoeten? Daar heb je ook genoeg mogelijkheden voor. Een grote stad die u zeker niet mag missen is de provinciehoofdstad Arnhem, ook wel Arnhem genoemd. U vindt er geweldige stadsparken, musea en bezienswaardigheden voor het hele gezin.

Bezoek ook de kleine Hanzesteden Hattem, Harderwijk en Elburg. In Hattem vindt u het interessante stadsmuseum en een klein maar gezellig centrum. Delen van de stadsmuren van Harderwijk staan vandaag de dag nog overeind. Hier kunt u de middeleeuwse geschiedenis van de stad aan den lijve ondervinden! Binnen een paar minuten bent u ook bij de Veluwerandmeren, waar u kunt genieten van de zon op het stadsstrand. Tenslotte is de Hanzegeschiedenis van Elburg nog sterk aanwezig. Ontdek de historische steegjes van de binnenstad, de stadsmuur en de historische schepen in de haven van deze gezellige voormalige Hanzestad.

Natuurvakantie op de Veluwe

Wilt u ook deze prachtige bosrijke streek ontdekken? Boek dan uw verblijf op een camping of vakantiepark op de Veluwe. Hier kunt u uw vakantie op de Veluwe doorbrengen:

Oostappen Camping Arnhem
Bospark Garderen

Geef een reactie