Wilt u graag uw vakantie in Gelderland doorbrengen? Bent u op zoek naar een vakantie midden in de natuur? Dan is een vakantie in Gelderland een goed idee. Deze provincie bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit natuurgebied. Naast deze prachtige natuurgebieden zijn er ook een aantal grote steden die zeker een bezoek waard zijn, zoals Arnhem en Nijmegen. Lees meer tips over de omgeving en de leukste vakantieparken in deze blog.

De Achterhoek en de Veluwe

De provincie Gelderland wordt door Nederlanders vaak opgesplitst in twee delen: de Veluwe en de Achterhoek. Naast de Veluwe en de Achterhoek liggen er ook een aantal gezellige grote steden in Gelderland, dit zijn Apeldoorn, Arnhem en en Nijmegen. In het noordoosten van de provincie langs de Duitse grens ligt de Achterhoek. Dit landelijke gebied heeft een hele andere sfeer dan de Veluwe. De Achterhoek is nog een stuk minder bekend bij (binnenlandse en buitenlandse) toeristen dan de Veluwe, dus hier kunt u echt in alle rust van uw vakantie in Gelderland genieten. Wat verder uniek is aan de Achterhoek zijn de vele kastelen. Als u gaat fietsen komt u langs talloze pittoreske dorpjes, bijzondere landschappen en ongetwijfeld komt u langs meerdere kastelen. Ontdek zelf welke van deze twee uw voorkeur heeft!

Natuur in Gelderland

In de Achterhoek vindt u veel boerderijen en kastelen die de streek een rustige sfeer geven. U vindt er een afwisselend coulisselandschap met weiland, bos en beekjes. Het is zeer aan te raden om lekker te gaan wandelen of fietsen in de Achterhoek, na elke bocht zult u een ander prachtig landschap tegenkomen. Ook is de regio aangesloten bij het internationale netwerk van fietsknooppunten, zodat u zelf uw routes kunt samenstellen of bestaande routes kunt downloaden. De Achterhoek heeft een eigen app met allemaal verschillende soorten wandel- en fietsroutes. U kan kiezen uit verschillende soorten routes, van culinair tot routes geschikt voor kinderen.

Heeft u de voorkeur om uw vakantie echt midden in de natuur te vieren? Dan kan u beter naar de Veluwe gaan. Dit gevarieerde natuurgebied staat bekend om zijn mooie bossen, maar vooral het Nationaal Park De Hoge Veluwe trekt veel bezoekers. Hier kunt u genieten van zeer gevarieerde natuur. U kunt er heerlijk wandelen of fietsen en u komt er unieke flora en fauna tegen, zoals heidevelden, zandverstuivingen en rivieren. Verder kunt u er ook wild spotten. Op de Veluwe heeft het wild alle vrijheid. Als u geluk heeft ziet u tijdens een wandeling tijdens de zonsopkomst met uw eigen ogen een edelhert, een wild zwijn of Schotse Hooglanders. Deze drie beesten behoren samen met de ree en en de vos tot de Nederlandse Big Five. Op een aantal plekken op de Veluwe is de kans redelijk groot dat u op z’n minst één van deze prachtige dieren in hun natuurlijke habitat zal zien. Ga zelf naar een wildarena waar u uitzicht heeft op plekken waar de dieren zich vaak bevinden of boek een wildexcursie met een gids die u nog meer bijzondere plekken kan laten zien.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Binnen de grenzen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe bevindt zich het beroemde Kröller-Müller Museum. Hier vindt u de één na grootste verzameling ter wereld van de werken van Vincent van Gogh. U kunt er 90 schilderijen en zo’n 180 tekeningen van Van Gogh bekijken. Daarnaast bevat de collectie topstukken van andere moderne meesters zoals Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Gelderse steden

Naast de mooie natuur heeft Gelderland ook een aantal grotere steden die zeker een bezoek waard zijn.

Arnhem

Arnhem is de provinciehoofdstad van Gelderland. In Arnhem kunt u heerlijk winkelen. In de Koningstraat, de 7straatjes en het Modekwartier vindt u kleine winkels met unieke spullen. Als u van wijn houdt moet u zeker een bezoek brengen aan het Nederlands Wijnmuseum. Hier komt u erachter hoe de wijn wordt gemaakt en wat voor rol wijn heeft in onze samenleving. Met kinderen is het leuk om naar het Nederlands Openluchtmuseum te gaan. Hier komt het verleden tot leven en word je meegenomen op reis door de tijd. Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert elke dag activiteiten voor jong en oud.

Nijmegen

Deze stad aan de Waal heeft een aantal mooie bezienswaardigheden. Onder andere de promenade langs de Waal en de St. Stevenskerk. Wandel langs de oever, bezoek de kerk en beklim de kerktoren. Vanaf de kerktoren heeft u een prachtig uitzicht over heel Nijmegen. Verder heeft Nijmegen de oudste winkelstraat van Nederland, hier vindt u veel toffe winkeltjes en hippe lunchzaakjes.

Apeldoorn

Ook de iets minder bekende stad Apeldoorn is leuk om te bezoeken. Vooral gezinnen met kinderen zullen hier een geweldige tijd beleven. Bezoek bijvoorbeeld de Apenheul, een bos vol met loslopende bestaande uit 35 verschillende soorten. Wat ook erg leuk is, is een ritje in de historische Veluwse stoomtrein. Liefhebbers van oude treinen kunnen tussendoor stoppen bij station Beekbergen, hier staan meerdere oude treinen die u kunt bekijken.

Almelo

Als u de geschiedenis van de Achterhoek van dichtbij wilt meemaken is een stedentrip naar Almelo een aanrader. Net als de rest van de regio was Almelo tot in de jaren zestig het centrum van de textielindustrie. Je ziet in de stad ook nog veel industriële gebouwen. Welke sporen van het verleden vallen jou op? Ontdek het tijdperk van de textielindustrie in het Stadsmuseum van Almelo.

Enschede

De grensstad Enschede is al lang een populaire vakantiebestemming onder veel Duitsers. Niet alleen omdat je er leuk kunt winkelen, maar het staat ook bekend om zijn muziek, cultuur en festivals. Daarnaast kunt u heerlijk bier proeven in de Grolsch brouwerij, schilderijen uit verschillende eeuwen bewonderen in het Rijksmuseum Twenthe en veel interessante weetjes leren over techniek, natuur en cultuur in de Museumfabriek. Verder zijn er veel gezellige terrassen of kunt u relaxen in Recreatiepark Het Rutbeek.

De beste campings in Gelderland

Tijdens uw vakantie in Gelderland heeft u natuurlijk een fijne plek nodig om te overnachten. Of u nu in de Achterhoek of op de Veluwe wilt verblijven, er is genoeg keuze uit leuke campings.

De beste campings en vakantieparken in Gelderland zijn:

 1. Veluwecamping ‘t Schinkel
 2. Veluwecamping De Pampel
 3. Camping De Vinkenkamp
 4. Vakantiepark Het Lierderholt
 5. Camping Jacobus Hoeve
 6. Camping de Waterjuffer
 7. Kriemelberg Bushcamp
 8. Camping De Rimboe
 9. De Beekse Hoeve
 10. Camping Den Blanken
 11. Camping de Harmienehoeve
 12. Betuwestrand
Vakantie in Gelderland