Wil je graag in 2023 je vakantie in Gelderland doorbrengen? Een goed idee, want hier is vervelen geen optie. Wie Gelderland zegt, denkt direct aan prachtige natuurgebieden zoals de Veluwe, maar ook aan gezellige steden als Apeldoorn en Nijmegen. Lees meer tips over de omgeving en de leukste vakantieparken in dit artikel.

De Achterhoek en de Veluwe

De provincie Gelderland heeft twee grote natuurgebieden: de Veluwe en de Achterhoek. Naast deze streken liggen er ook een aantal gezellige grote steden in Gelderland, zoals Apeldoorn, Arnhem en en Nijmegen. In het noordoosten van de provincie langs de Duitse grens ligt de Achterhoek. Dit landelijke gebied heeft een hele andere sfeer dan de Veluwe.

De Achterhoek is nog een stuk minder bekend bij (binnenlandse en buitenlandse) toeristen dan de Veluwe, dus hier kun je echt in alle rust van je vakantie in Gelderland genieten. Wat verder uniek is aan de Achterhoek zijn de vele kastelen. Als je gaat fietsen kom je langs talloze pittoreske dorpjes, bijzondere landschappen en ongetwijfeld kom je langs meerdere kastelen.

Natuur in Gelderland

In de Achterhoek vind je veel boerderijen en kastelen die de streek een rustige sfeer geven. Je vindt er een afwisselend coulisselandschap met weiland, bos en beekjes. Het is zeer aan te raden om lekker te gaan wandelen of fietsen in de Achterhoek, na elke bocht kom je een ander prachtig landschap tegen. Ook is de regio aangesloten bij het internationale netwerk van fietsknooppunten, zodat je zelf je routes kunt samenstellen of bestaande routes kunt downloaden. De Achterhoek heeft een eigen app met allemaal verschillende soorten wandel- en fietsroutes. Je hebt de keus uit verschillende soorten routes, van een focus op culinair tot routes geschikt voor kinderen. Kortom, de Achterhoek is dus perfect voor een fiets- of wandelvakantie in Gelderland.

Heb je de voorkeur om je vakantie echt midden in de natuur te vieren? Dan kun je beter naar de Veluwe gaan. Dit gevarieerde natuurgebied staat bekend om zijn mooie bossen, maar vooral het Nationaal Park De Hoge Veluwe trekt veel bezoekers. Hier geniet je van een zeer gevarieerde natuur. Je kunt er heerlijk wandelen of fietsen en je komt er unieke flora en fauna tegen, zoals heidevelden, zandverstuivingen en rivieren.

Verder kun je er ook wild spotten. Op de Veluwe heeft het wild alle vrijheid. De kans is vrij groot dat je tijdens een wandeling tijdens de zonsopkomst een edelhert, een wild zwijn of Schotse Hooglanders ziet. Deze drie beesten behoren samen met de ree en en de vos tot de Nederlandse Big Five. Op een aantal plekken op de Veluwe is de kans redelijk groot dat je op z’n minst één van deze prachtige dieren in hun natuurlijke habitat ziet. Ga zelf naar een wildarena waar je uitzicht hebt op plekken waar de dieren zich vaak bevinden of boek een wildexcursie met een gids die je nog meer bijzondere plekken kan laten zien.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Binnen de grenzen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe bevindt zich het beroemde Kröller-Müller Museum. Hier vind je de één na grootste verzameling ter wereld van de werken van Vincent van Gogh. Je kunt er 90 schilderijen en zo’n 180 tekeningen van Van Gogh bekijken. Daarnaast bevat de collectie topstukken van andere moderne meesters zoals Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Net als de Achterhoek is ook de Veluwe uitermate geschikt voor een vakantie in Gelderland. Benieuwd naar campings op de Veluwe en in de Achterhoek? Kijk dan helemaal onderaan op de pagina naar onze beste camping tips in 2023.

Gelderse steden

Naast de mooie natuur heeft Gelderland ook een aantal grotere steden die zeker een bezoek waard zijn.

Arnhem

Arnhem is de provinciehoofdstad van Gelderland. In Arnhem kun je heerlijk winkelen. In de Koningstraat, de 7 straatjes en het Modekwartier vind je kleine winkels met unieke spullen. Als je van wijn houdt, moet je zeker een bezoek brengen aan het Nederlands Wijnmuseum. Hier ontdek je hoe de wijn wordt gemaakt en wat voor rol wijn heeft in onze samenleving. Met kinderen is het leuk om naar het Nederlands Openluchtmuseum te gaan. Hier komt het verleden tot leven en word je meegenomen op reis door de tijd. Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert elke dag activiteiten voor jong en oud.

Nijmegen

Deze historische stad aan de Waal heeft een aantal mooie bezienswaardigheden. Onder andere de Waalkade, een promenade langs de Waal en de Stevenskerk. Wandel langs de oever, bezoek de kerk en beklim de kerktoren. Vanaf de kerktoren he je een prachtig uitzicht over heel Nijmegen. Verder heeft Nijmegen de oudste winkelstraat van Nederland, hier vind je veel toffe winkeltjes en hippe lunchzaakjes. Lees meer tips voor een vakantie in Nijmegen.

Apeldoorn

Ook de iets minder bekende stad Apeldoorn is leuk om te bezoeken. Vooral voor gezinnen met kinderen is hier veel te beleven. Bezoek bijvoorbeeld de Apenheul, een park met apen waar je wel 35 verschillende soorten vindt, op sommige plekken lopen de apen zelfs los. Wat ook erg leuk is, is een ritje in de historische Veluwse stoomtrein. Liefhebbers van oude treinen kunnen tussendoor stoppen bij station Beekbergen, hier staan meerdere oude treinen die je kunt bekijken. Andere tips in Apeldoorn zijn Paleis het Loo, de Julianatoren en Park Berg & Bos,

Almelo

Als je de geschiedenis van de Achterhoek van dichtbij wilt meemaken is een stedentrip naar Almelo een aanrader. Net als de rest van de regio was Almelo tot in de jaren zestig het centrum van de textielindustrie. Je ziet in de stad ook nog veel industriële gebouwen. Welke sporen van het verleden vallen jou op? Ontdek het tijdperk van de textielindustrie in het Stadsmuseum van Almelo.

Enschede

De grensstad Enschede is al lang een populaire vakantiebestemming onder zowel Nederlanders als Duitsers. Niet alleen omdat je er leuk kunt winkelen, maar het staat ook bekend om zijn muziek, cultuur en festivals. Daarnaast kun je bier proeven in de Grolsch brouwerij, schilderijen uit verschillende eeuwen bewonderen in het Rijksmuseum Twenthe en veel interessante weetjes leren over techniek, natuur en cultuur in de Museumfabriek. Verder zijn er veel gezellige terrassen of kun je relaxen in Recreatiepark Het Rutbeek.

De beste campings in Gelderland

Tijdens je vakantie in Gelderland heb je natuurlijk een fijne plek nodig om te overnachten. Of je nu in de Achterhoek of op de Veluwe wilt verblijven, er is volop keuze uit leuke campings.

De beste campings en vakantieparken in Gelderland zijn:

 1. Veluwecamping ‘t Schinkel
 2. Veluwecamping De Pampel
 3. Camping De Vinkenkamp
 4. Vakantiepark Het Lierderholt
 5. Camping Jacobus Hoeve
 6. Camping de Waterjuffer
 7. Kriemelberg Bushcamp
 8. Camping De Rimboe
 9. De Beekse Hoeve
 10. Camping Den Blanken
 11. Camping de Harmienehoeve
 12. Betuwestrand
 13. Camping Reusterman
Vakantie in Gelderland