Je bekijkt nu Vakantie in Deventer: Fascinerende Hanzestad

Vakantie in Deventer: Fascinerende Hanzestad

  • Berichtcategorie:Regio

De stad Deventer ligt in de provincie Overijssel en is betrekkelijk snel te bereiken. Of u nu met de auto of met de trein reist, een bezoek aan de historische stad, die direct aan de IJssel ligt, is altijd de moeite waard. In dit artikel leest u wat u allemaal kunt beleven en doen in Deventer.

Bent u nog op zoek naar een leuke plek om in de buurt te verblijven? Klik hier voor onze tips over vakantieparken in Overijssel.

Een korte geschiedenis van de Hanzestad

De eerste vermeldingen van de stad Deventer gaan terug tot het jaar 806, waarmee het een van de vijf oudste steden van Nederland is. De Angelsaksische monnik Lebuinus speelde een hoofdrol in de geschiedenis en stichtte een kerk waaraan hij zijn naam ontleende: de Lebuinuskerk in de oude stad. Als u op de A1 richting Amsterdam rijdt, of terug uit Amsterdam, kunt u deze kerk zelfs van een afstand zien.

In de 11e eeuw sloot de stad zich aan bij het Duitse Hanzeverbond en werd een belangrijk handelsknooppunt door haar ligging aan de rivier de IJssel. Later in de 15e eeuw werden er regelmatig jaarmarkten gehouden en tussen de 16e en 17e eeuw verloor Deventer aan betekenis als handelsstad, omdat het peil van de IJssel zo sterk zakte dat schepen en boten er niet meer langs konden. Later groeide de industrie weer sterk. Een andere belangrijke gebeurtenis vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen soldaten van de Wehrmacht de IJsselbrug opbliezen. Des te fascinerender is het dat hij in 1948 werd herbouwd en geopend onder de naam Wilhelminabrug, genoemd naar koningin Wilhelmina in die tijd.

Bezienswaardigheden

Ook nu nog zijn er veel bezienswaardigheden die herinneren aan het verleden van Deventer. Overal waar u kijkt ziet u monumentale gebouwen, historische pleinen en historische kerken, evenals de eerder genoemde Lebuinuskerk. Deze kerk is een verbazingwekkend gebouw dat u kunt bezoeken en genieten van het uitzicht over het land. Als u liever een kort boottochtje maakt, neem dan zeker het bootje naar de andere oever tegenover de kerk van Pontje Deventer. Voor net geen €1 heb je een geweldig uitzicht over de IJssel en de hele omgeving. Naast de beroemde kerk is ook de Waag op het grote marktplein (Brink) een historische bezienswaardigheid. Vroeger bevonden zich in dit gebouw de openbare weegschalen voor het wegen van handelsgoederen. Tegenwoordig herbergt dit bewonderenswaardige gebouw een museum over de geschiedenis van de stad en diverse kunsttentoonstellingen.

 De Waag gevestigd op het Brink plein.

Restaurants in Deventer

Nadat u wellicht verschillende bezienswaardigheden hebt gezien, kunt u uitrusten en lunchen of dineren, vooral op de Brink in Deventer. Direct aan de Waag heb je links en rechts veel verschillende restaurants en cafés waar je buiten op het terras kunt zitten. Als u zin hebt in koffie met gebak, kunnen we u Brownies & Downies aanbevelen. Hier kunt u heerlijke gerechten krijgen voor de lunch of zelfgemaakte taarten en brownies. De sfeer is erg gezellig en het café ligt ook direct aan de Brink.

Als u van bier houdt, moet u tijdens uw verblijf in Deventer zeker een bezoek brengen aan de Bierbrauereri DAVO. Hier kunt u genieten van verse (speciaal)bieren van de tap en burgers, salades of schotels bestellen om te delen. De zogenaamde “borrelplanken” zijn populair in Nederland en worden ‘s middags geserveerd met een koel drankje. Zo kunt u groenten, kaasblokjes, fruit, brood met dipsaus en de beroemde bitterballen delen en echt genieten.

Iets verder van de Brink, maar in de richting van de Lebuinuskerk en het Pontje Deventer, ligt het restaurant St. Maxime. Het is van dezelfde eigenaar als St. Tropez on the Brink en hier kunt u buiten of binnen zitten in een Parijse flair en echt goede maaltijden en drankjes bestellen. Daarna kunt u een ijsje halen bij Gio’s Deventer (Grote Kerkhof 24) en een wandeling langs de IJssel maken.

Winkelen in Deventer

Naast de bekende ketens van modewinkels heeft Deventer veel kleine winkeltjes en boetiekjes in de zijstraten en steegjes die zeer aan te bevelen zijn. Ontdek unieke winkels en wandel door steegjes die u een mediterraan gevoel geven. Vooral de Grote Overstraat en de Walstraat hebben hun eigen charme. Het is beter om het zelf te zien!

Grote Overstraat in Deventer.

Deventer is dus absoluut een bezoek waard als u een dagtocht door Nederland wilt maken en geïnteresseerd bent in historische steden. Ook worden hier regelmatig evenementen gehouden, zoals het Charles Dickens Festival rond Kerstmis, Deventer op Stelten of het Deventer Stadsfestival in de zomer. U kunt alle evenementen hier bekijken.

Overnachten

Indien u uw daguitstap naar deze prachtige stad wenst te combineren met een overnachting of een vakantie, kunnen wij u de volgende vakantieparken in de buurt aanbevelen:

  • Bungalowpark Hoge Hexel
  • Vakantiepark De Luttenberg

Geef een antwoord