“De gezelligste provincie van Nederland”, zo omschrijven veel Nederlanders Noord-Brabant. Het is de geboorteplaats van de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh, heeft vele historische gebouwen en staat bekend om zijn carnavalsfestiviteiten. Deze provincie in het zuiden van Nederland is een heerlijke vakantiebestemming als je op zoek bent naar gezellige stadjes en unieke natuur. Je vakantie in Brabant wordt nog mooier als je onze tips voor een vakantie in Noord-Brabant heeft gelezen. Natuurlijk hebben wij ook de mooiste vakantieparken en campings in Brabant voor je op een rijtje gezet.

Goed om te weten: officieel heet de provincie Noord-Brabant, omdat Zuid-Brabant in België ligt. Het wordt wel vaak afgekort als Brabant.

Bezoek de gezellige steden

Wil je gezellige steden bezoeken? Dan ben je in Brabant aan het juiste adres. Deze provincie heeft meer steden dan veel andere regio’s, elk met een eigen sfeer. Steden die je echt moet bezoeken zijn Den Bosch, Tilburg en Breda.

Laten we beginnen met de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant: ‘s-Hertogenbosch. Meestal wordt dit afgekort tot Den Bosch. In deze grote stad bevindt zich onder andere het Noord-Brabants Museum. In dit museum vind je beroemde Van Gogh schilderijen. Als je van schilderijen in de stijl van de noordelijke renaissance houdt, is het museum Jeronimus Bosch Art Centre ook een aanrader. Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het indrukwekkendste gebouw van Den Bosch: de Sint-Janskathedraal. Rond de kathedraal kan je door smalle middeleeuwse straatjes slenteren. In deze straatjes vind je allemaal kleine winkels en cafés. Verder is het ook leuk om een boottocht door Den Bosch te maken.

Vakantie in Noord-Brabant, Den Bosch
Den Bosch

Een zeer bekend rijksmonument in de stad Tilburg is het voormalige paleis van Wilhelm II, die in 1849 overleed. Sindsdien maakt zijn paleis deel uit van het stadhuis. Tegenwoordig is het een zeer populaire bestemming voor bruiloften, maar helaas niet toegankelijk voor publiek. Wij bevelen je echter van harte aan het gebouw van buitenaf te bewonderen. Als je meer wilt weten over de natuur en het landschap van Brabant, moet je een bezoek brengen aan het Natuurmuseum in Tilburg. Tip voor muziekliefhebbers: Poppodium 013 is een van de beroemdste concertzalen van Nederland. Internationaal gerenommeerde muziekgroepen treden hier regelmatig op.

Winkelliefhebbers zullen zich thuis voelen in de grote stad Breda. Hier vind je vele kleine boetiekjes, grotere winkels en het winkelcentrum De Barones met exclusieve merken. Bovendien zijn er in het stadscentrum verschillende mooie terrassen waar je kan ontspannen. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad? En dan met name de militaire geschiedenis van Nederland? Dan zal je een bezoek aan het Kasteel van Breda leuk vinden. Hier is sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie gehuisvest, vandaar dat het gebouw niet toegankelijk is. Op het kasteelplein vind je wel een paviljoen met een permanente tentoonstelling. Aan de hand van schilderijen, foto’s, historische uniformen en wapens kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad en het regionale leger.

Tenslotte is ook de industriestad Eindhoven een aanrader. Hoewel het wordt gedomineerd door industrie, heeft het ook mooie bezienswaardigheden. Daaronder zijn verschillende musea, een speciaal openluchtmuseum over de prehistorie en vele winkels om te winkelen. Ga je in oktober naar Eindhoven? Dan mag je de wereldberoemde Dutch Design Week niet missen. Hier kan je je vergapen aan meer dan 400 evenementen van nationale en internationale ontwerpers.

Noord-Brabant betekent gezelligheid

Wie zijn vakantie in Noord-Brabant viert, zal de gezelligheid van de inwoners zeker opmerken. Niet alleen de inwoners, maar ook de streek zelf is erg gezellig. Je kan de provincie op je eigen tempo verkennen door de fietsroute La Trappe te fietsen. Tijdens deze fietsroute kom je langs kleine dorpjes, prachtige natuur en “rustpunten” waar je telkens een La Trappe biertje kunt drinken. Je kan kiezen uit routes tussen de 32 en 58 kilometer, maar je kan er ook voor kiezen om een gedeelte van de route te fietsen.

In de vele lokale brouwerijen van Brabant kan je meer over bier te weten komen. Of het nu gaat om internationale merken zoals Bavaria en La Trappe of om regionale speciaal bieren, je kan er van alles proberen.

Houd je meer van kunst? Dan zal je de Van Gogh fietsroute leuk vinden. Tijdens deze fietsroute kom je ook langs verschillende dorpen, steden en natuurgebieden. Je bezoekt Van Gogh zijn geboortehuis, zijn school en natuurlijk de Brabantse musea waar zijn werken permanent tentoongesteld worden. De route is 435 kilometer lang en is onderverdeeld in 10 thema’s. Het is ook mogelijk om één of meerdere thema’s te fietsen.

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Het vindt elk jaar rond eind februari plaats. Carnaval duurt ongeveer vier dagen en je kan dan de hele dag feestvieren. Carnaval wordt alleen echt in Brabant en Limburg gevierd. Carnavalsmuziek, optochten, volle cafés en restaurants, hier kan je genieten van echt carnaval. Wil je dit niet missen? Dan moet je vakantie in Brabant in februari plaatsvinden.

Unieke natuur in Noord-Brabant

Wil je tijdens je vakantie ook graag de natuur in? Dan is Brabant de perfecte vakantiebestemming voor je, want hier vind je onder andere Nationaal Park “De Biesbosch”. Dit is een van de weinige getijdengebieden met zoet water in de wereld. Dit betekent dat dit gebied wordt beïnvloed door de getijden. Het natuurpark vormt een avontuurlijk labyrint van water, heide en eilanden. Je kunt hier uren wandelen en zo de sporen van de getijden zelf bekijken. Vanwege de overvloed aan water zijn de paden alleen lopend of op de fiets te begaan. Het is ook leuk om het gebied met een boot vanaf het water te ontdekken.

In het Nationaal Park “De Loonse en Drunense Duinen” ontdekt u een totaal ander landschap. Dit wordt niet voor niets de “Sahara van Brabant” genoemd. Je vindt er bossen, heide en vooral: zandgebieden. Hier geniet je niet alleen van een gevarieerd landschap, maar ook van een diverse flora en fauna. Langs de fiets- en wandelpaden vind je verschillende restaurants. Je kan dus prima een hele dag doorbrengen in De Loonse en Drunense Duinen.

Ten slotte ligt in het uiterste oosten van Brabant het Nationaal Park De Groote Peel. Op deze voormalige heide werd eeuwenlang turf geoogst. Dit heeft het landschap zeer divers gemaakt. Tegenwoordig vind je er alle rust die je je kunt wensen tijdens uw vakantie in Brabant. Deze rust trekt ook honderden vogelsoorten aan. Dit maakt het park tot een goede bestemming voor mensen die van vogels houden.

Vakantie in Noord-Brabant, De Groote Peel
Nationaal Park De Groote Peel

De Efteling

De Efteling, in Kaatsheuvel, is begonnen 1933 als speeltuin en is zich sindsdien steeds meer gaan uitbreiden. Om meer bezoekers te trekken werd in 1952 het Sprookjesbos geopend. Anton Pieck werd gevraagd om hiervoor de tekeningen te maken en samen met de techniek van Peter Reijnders zijn de sprookjes tot leven gekomen. Het Sprookjesbos bestond toen uit tien sprookjes. Hierna is het park meer en meer gaan uitbreiden met een restaurant, een zwembad, een kanovijver, nieuwe sprookjes en de Stoomcarrousel. In 1972 ontvangt De Efteling de Pomme D’or, een internationale onderscheiding, voor haar opzet, originaliteit en recreatieve functie. Later openen de stoomlocomotief, het Spookslot, de Python, De Halve Maen en de Pirana. In de jaren daarna wordt De Efteling meer en meer uitgebreid en wordt het Efteling Hotel en het Efteling Golfpark geopend. Het park wordt opgedeeld in vier rijken en de Winter Efteling vindt elk jaar plaats. Tegenwoordig is De Efteling het grootste attractiepark van Nederland en bezoeken veel Nederlanders het park regelmatig. Ook trekt het veel internationale toeristen. Zij combineren hun bezoek aan De Efteling vaak met een overnachting in het Efteling Hotel.

Vakantie in Noord-Brabant

De beste campings en vakantieparken in Noord-Brabant

Wil je graag zelf ontdekken wat Noord-Brabant allemaal te bieden heeft? Verblijf dan op één van deze campings of vakantieparken.