In het hart van Nederland ligt de provincie Utrecht. Vol natuur en geschiedenis. Wilt u ook op vakantie in de regio Utrecht? Lees dan dit artikel voor leuke tips!
Op vakantie in Utrecht
Als u uw vakantie in Utrecht viert kan u genieten van verschillende natuurgebieden. De drie bekendste zijn:
- Utrechste Heuvelrug
- Loosdrechtse Plassen
- Ginkelse Heide
De Utrechtse Heuvelrug is een afwisselen natuurgebied dorpjes, kastelen, heuvelachtige bossen en nog veel meer. U vindt hier ook zeer veelzijdige fiets- en wandelroutes. Het hart van dit natuurgebied is het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hier vindt u onverharde paden door de bossen, over de heiden en naar de landgoederen. Vanaf de vele wandelpaden kunt u gemakkelijk één van de vele kastelen in de omgeving bereiken.
Als u houdt van rust en stilte raden wij u aan om een stiltegebied te bezoeken. Deze gebieden zijn aangewezen om het lawaai van de drukte in de stad Utrecht te compenseren. Hier kunt u de natuur op haar best kunt horen. Er zijn geen verkeersgeluiden of andere menselijke activiteiten die de stilte verstoren.
Tijdens uw bezoek aan de provincie Utrecht moet u zeker een bezoek brengen aan de “De Pyramide van Austerlitz”. Dit is letterlijk een hoogtepunt van de Utrechtse Heuvelrug want dit is het hoogste punt van de regio. Het werd in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Op de top kunt u genieten van een prachtig uitzicht van de omgeving. Er is ook een restaurant met terras waar u kunt uitrusten en terecht kan voor een drankje of een lekkere lunch.
Een heel ander natuurgebied is de Loosdrechtse Plassen. Dit zijn verschillende aaneengesloten binnenmeren in de regio Utrecht. Dit gebied is zeer populair onder watersporters. Wil je een watersport leren? Dan vindt u hier meerdere zeilscholen en waterskiclubs. Het is ook mogelijk om een sloep, kano, motorboot of zeilboot te huren.
De Loosdrechtse Plassen is meer dan alleen binnenmeren: u vindt er ook prachtige natuur. Het is heel bijzonder om de natuur te verkennen bij het binnenmeer Vuntus. Dit kan alleen per kano of sloep, want stilte is hier belangrijk. Daarom is het niet toegestaan om met motorboten naar Vuntus te gaan. Deze regel geldt ook voor de veiligheid, want je mag zwemmen in Vuntus.
Zwemmen is toegestaan in alle binnenmeren van de Loosdrechtse Plassen, zo lang u binnen 100 meter van de kant blijft. Langs sommige binnenmeren liggen zandstranden waar u kunt zwemmen, maar ook gewoon van de zon kunt genieten. Er is dus genoeg te doen voor zowel watersporters als zwemmers.
Op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland ligt het natuurgebied de Ginkelse Heide. Het is minder groot dan de twee natuurgebieden die hierboven worden beschreven, maar ook hier valt er veel te ontdekken. Wandel je door de bossen en over de uitgestrekte heidevelden? Dan heb je grote kans om wilde dieren tegen te komen, zoals edelherten, reeën of zelfs wilde zwijnen.
Het is heel bijzonder om in september naar natuurgebied de Ginkelse Heide te komen. Dit komt omdat elk jaar de geallieerde luchtlandingen (oorspronkelijk in september 1944) worden nagespeeld en gevierd. Dat betekent dat u in september veel parachutisten kunt bewonderen die uit de vliegtuigen springen om op de Ginkelse Heide te landen.
Geschiedenis van Utrecht
Utrecht is een regio waar u veel geschiedenis van dichtbij kunt meemaken. Vier bijzondere dingen om te bezoeken zijn:
- De oude vissershaven van Spakenburg
- Kasteel de Haar in Haarzuilens
- Heksenweegschaal in Oudewater
- Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede
Lange tijd lag het dorp Spakenburg in het noorden van de provincie aan de oever van de Zuiderzee, die na de aanleg van de afsluitdijk werd omgevormd tot het binnenmeer IJsselmeer en het Markermeer. Tegenwoordig ligt het dorp dus niet meer aan zee. Hierdoor is de functie als vissersdorp sterk verminderd, maar de scheepswerf is nog steeds in bedrijf. Het is de oudste scheepswerf van Nederland en deze ligt nog steeds in de haven van Spakenburg. Hier kunt u oude schepen bekijken en meer leren over het vissersleven van vroeger. Spekenburg is een leuk dag uitje.
Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en het is zeer luxueus ingericht. Wanneer u Kasteel de Haar bezoekt, herbeleeft u de gloriedagen van dit kasteel, zijn bewoners en de rijke binnenhuisdecoratie. Vooral de grote hal en de enorme keuken zijn erg mooi, maar in het hele kasteel vindt u prachtige meubels en kunstvoorwerpen.
Een heel ander tijdperk van de Nederlandse geschiedenis kunt u beleven in Museum De Heksenwaag in Oudewater. Dit unieke museum leert u alles over de heksenvervolging in Nederland. Deze heksenjachten vonden plaats in de 16e en 17e eeuw. In het museum leert u hoe mensen van hekserij werden beschuldigd en waarom de Heksenwaag in Oudewater beroemd – of liever berucht – werd over de hele wereld.
Gaat u op vakantie met kinderen in de regio Utrecht? Dan zullen uw kinderen dit museum zeker leuk vinden. Zij kunnen de weegproef afleggen op de originele weegschaal uit 1482. Is uw kind een heks of niet? Zoek het zelf maar uit!
In de voormalige stad Dorestad, nu Wijk bij Duurstede, bevindt zich het Dorestad Museum. In dit museum vindt u van alles over de tijd van de Romeinen, de Middeleeuwen en de 17e eeuw in de voormalige stad Dorestad. Dorestad groeide van een Romeinse nederzetting in de Middeleeuwen uit naar één van de belangrijkste handelscentra in West-Europa. Dit had vooral te maken met zijn ligging aan de rivieren de Rijn en de Lek. Dorestad is na deze periode van de kaart verdwenen. Waarom? En hoe was het leven van de mensen in Dorestad? Hoe belangrijk was Dorestad voor de handel? De antwoorden op deze vragen krijgt u bij een bezoekje aan het Dorestad Museum. Alle perioden zijn ingedeeld in verschillende thema’s.
Een stedentrip in regio Utrecht
Als u een vakantie in Utrecht doorbrengt kunt u genieten van natuur en kunt u veel leren over de geschiedenis van de regio. Ook is deze regio geschikt voor een stedentrip. Vooral de stad Utrecht, de hoofdstad van de provincie Utrecht, is aan te raden.
De grote stad Utrecht heeft dezelfde naam als de provincie waarvan zij de provinciehoofdstad is. Het is vooral bekend om zijn grote gotische kerk: de Dom van Utrecht. De toren van deze kerk is het herkenningspunt van de stad. De Domtoren is maar liefst 112 meter hoog en is daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. Het uitzicht vanaf de toren is erg mooi. Als je naar Utrecht gaat, moet je zeker de toren even beklimmen.
Een andere tip is om een dagje te gaan winkelen in Utrecht. Zowel in het historische stadscentrum als in het overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne vindt u een groot aantal winkels. U vindt er verschillende soorten merken, internationaal en regionaal uit Utrecht.
De beste campings en vakantieparken in Utrecht
Bent u enthousiast geworden en wilt u uw vakantie in Utrecht doorbrengen? Boek dan uw verblijf in één van deze leuke vakantieparken of campings.