Bent u net als vele anderen op zoek naar een vakantie in Flevoland? Deze provincie is de ideale vakantiebestemming voor watersporters, natuurliefhebbers en winkelliefhebbers. Ook is dit een leuke vakantiebestemming voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van deze provincie, want deze provincie is beduidend anders dan de andere Nederlandse provincies. Ontdek deze provincie met behulp van onderstaande tips!

De unieke geschiedenis van Flevoland

De geschiedenis van Flevoland is jong maar uniek. De provincie is pas in de twintigste eeuw ontstaan. Waar vroeger de Zuiderzee lag, ligt nu een groot stuk land: de provincie Flevoland. Het is een kunstmatig eiland wat door mensen is gemaakt. Dit land is ontstaan na de aanleg van de laatste dijk die in 1932 de Zuiderzee had veranderd in het binnenmeer IJsselmeer. In het kader van dit project werden sommige delen van de voormalige Zuiderzee drooggelegd, waardoor nieuw land ontstond. Dit land bestond uit polders. Tegenwoordig liggen deze polders nog steeds 5 meter onder de zeespiegel. Om te voorkomen dat dit zou overstromen zijn er veel dijken gebouwd. Het creëren van dit nieuwe land is wereldwijd erkend. Dit project is gekozen als één van de 7 nieuwe wereldwonderen. Flevoland wordt tegenwoordig omringd door langgerekte binnenmeren, daartoe behoren het Veluwemeer en het IJsselmeer.

Geschiedenis op het voormalige eiland Schokland

Voordat Flevoland werd gecreëerd, lagen er in het gebied 2 eilanden. Deze voormalige eilanden zijn deel uit gaan maken van het nieuwe land dat werd ingepolderd. Daarom worden het nu voormalige eilanden genoemd. Schokland is ongeveer 4 kilometer lang en is tegenwoordig omringd door polder.

Tegenwoordig is Schokland een perfecte dag uitje voor geschiedenisliefhebbers. Aangezien er al duizenden jaren mensen op het eiland wonen, zijn er veel archeologische vondsten te vinden. Deze zijn gelukkig goed bewaard gebleven. in het museum van Schokland kunt u kennismaken met de geschiedenis van Schokland en zijn bewoners: 12.000 jaar geleden woonden er al mensen. In deze tijd waren zij jagers, verzamelaars en vissers. In de Middeleeuwen woonden er in Schokland boeren. Sinds dit tijdperk zijn handel, scheepvaart en visserij steeds belangrijker geworden. In het museum ontdekt u dan ook een gevarieerde geschiedenis.

Als u meer van de natuur houdt, bent u in Schokland ook aan het juiste adres. De natuur is gedeeltelijk bewaard gebleven, maar is ook voor een gedeelte opnieuw aangelegd. De reden hiervoor is dat Schokland flink begon te zinken toen Flevoland werd gecreëerd. Om het eiland te behouden werden er langs de voormalige kust veel bomen en struiken geplant. Hierdoor is het heel makkelijk om te zien waar de grens van het eiland ooit lag. In het Schokkerbos en de weilanden eromheen komt u konijnen, koeien, herten en veel verschillende soorten watervogels tegen.

Vogels, schokland, flevoland

Vakantie in Flevoland: genieten van de natuur

Naast het voormalige eiland Schokland vindt u in de provincie nog andere mooie natuurgebieden. Tijdens een vakantie in Flevoland kunt u zeker genieten van de mooie natuur. Dat doet u in deze natuurgebieden:

  • Schokland
  • Horsterwold
  • Oostvaardersplassen

Het Horsterwold is het grootste aaneengesloten loofbos van West Europa. Het is een ideaal gebied om te genieten van rust en ruimte. Er is een uitgebreid netwerk van paden en routes. De wilde paarden die in dit bos lopen zijn vrij bekend, maar daarnaast kan u er ook reeën en vogels spotten.

Het natuurgebied de Oostvaardersplassen kent een bijzondere ontwikkelingsgeschiedenis. Toen de Flevopolder werd drooggelegd, bleef dit stuk land ongebruikt waardoor de natuur zich hier kon ontwikkelen. Tegenwoordig is het een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen en dat omringd door bossen. De Oostvaardersplassen is een waar vogelparadijs. Watervogels komen in het moerasgebied om aan te sterken tijdens hun trek van het Noorden naar Afrika. Daarnaast is het ook broedgebied voor talloze moerasvogels uit heel Nederland. Voorbeelden van vogels die veel in de Oostvaardersplassen komen zijn ganzen, lepelaars, aalscholvers en vele soorten roofvogels.

Oostvaardersplassen, vogels, vakantie in Flevoland

Een tip is om uw vakantie naar Flevoland in het voorjaar te plannen. Dan is het namelijk mogelijk om de tulpen in Flevoland te bewonderen. Vooral in het noordelijke gedeelte van de provincie zijn veel tulpenvelden te vinden. Bij één van de VVV’s in Flevoland kunt u informeren naar de verschillende actuele wandel-, fiets- en autoroutes. De routes worden namelijk elk jaar aangepast.

Watersportvakantie in Nederland

Wilt u een watersportvakantie in Nederland vieren? Dan is een vakantie in Flevoland zeker een goed idee. Flevoland is nog niet super bekend onder de watersporters, want deze kiezen meestal voor een vakantie aan de Noordzee. Hierdoor is het meestal erg rustig op de meren en de wegen ernaartoe. Daarnaast heeft u ook genoeg keuze uit verschillende binnenmeren:

  • IJsselmeer
  • Veluwemeer
  • Markermeer
  • Gooimeer
  • Eemmeer

Kom naar één van deze meren om te varen, zeilen, windsurfen, wakeboarden, surfen en kanoën. Als u geen eigen boot of andere watersportmaterialen heeft kunt u naar één van de watersportbedrijven in Flevoland gaan. Ook zijn er verschillende scholen waar u kunt leren surfen of zeilen.

Watersport Flevoland, zeilen

Een stad bezoeken in Flevoland

Naast de natuur en watersportmogelijkheden heeft Flevoland ook enkele steden om te bezoeken. De bekendste steden zijn Almere en Lelystad. Almere wordt gezien als een soort voorstad van Amsterdam, want veel mensen die in Amsterdam woonden zijn verhuisd naar Almere. Voor toeristen is Lelystad een leukere stad om te bezoeken.

In Lelystad is er voor ieder wat wils. In het museum Batavialand kunt u meer te weten komen over de geschiedenis van Nederland. De relatie tussen de Nederlanders en het water is hier het thema. Water is een vijand, maar tegelijkertijd is het ook een bron van handel en welvaart. Het museum richt zich op beide kanten, het creëren van het land en het aanleggen van de dijken maar ook de ontdekkingsreizen en overzeese handel door de eeuwen heen. In het museum vindt u tentoonstellingen, maar er zijn ook genoeg leuke activiteiten om met kinderen te doen. Op het terrein bevindt zich in de scheepswerf het beroemdste object van het museum: een replica van het VOC schip Batavia. Het oorspronkelijke schip voer in de 17e eeuw over de hele wereld.

Voor de mensen die van shoppen houden: in Lelystad bevindt zich één van de grootste winkelcentra van Nederland, de Batavia Fashion Outlet. Hier vindt u dames-, heren- en kindermode, schoenen en accessoires van 250 internationale merken. Ook zijn er meerdere restaurants om een hapje te eten. U kunt makkelijk een hele dag doorbrengen in Batavia Fashion Outlet!

De leukste vakantieparken in Flevoland

Tijdens uw vakantie in Flevoland heeft u natuurlijk een fijne plek nodig om te overnachten. Bekijk hier de de beste campings en vakantieparken in Flevoland: