Bent u op zoek naar een vakantie in Drenthe? Drenthe is een provincie in het noorden van Nederland en ligt langs de Duitse grens. Een vakantie in de provincie Drenthe is misschien niet de eerste optie waar u aan denkt, maar in deze blogpost geven we u genoeg redenen waarom u Drenthe wel een keer moet bezoeken.

Genieten van Drentse natuur

Drenthe ligt in het oosten van Nederland en grenst aan de regio Nedersaksen in Duitsland. In dit gebied vindt u maar liefst 3 mooie natuurparken. Wat u zal opvallen als u door de provincie wandelt, fietst of rijdt zijn de hunebedden. Deze zijn uniek voor de provincie Drenthe. Hier gaan we onder het kopje “Geschiedenis van Drenthe” verder op in.

Het natuurpark Drents-Friese Wold bestaat grotendeels uit het bos “Drents-Friese Wold”, waaraan het natuurgebied zijn naam dankt. Dit natuurpark is het één na grootste bos van Nederland. Hier kunt u uren wandelen door de bossen, langs beekjes, over de heide en in de zandduinen. Ontdek dit mooie natuurpark via vele wandelpaden met een totale lengte van ongeveer 130 kilometer.

Houdt u van een combinatie van dorpen en natuur? Dan is het Natuurpark Drentsche Aa een aanrader. De rivier de Drentsche Aa stroomt dwars door dit natuurpark. Wandel langs deze rivier om het gevarieerde landschap te ontdekken: onder andere de heide en hunebedden. In de omgeving liggen ook een aantal leuke kleine dorpen. Hier kunt u op een terras even uitrusten met een lekker drankje.

Het grootste natte heidegebied van Nederland is ook in Drenthe te vinden. Dit wordt Nationaal Park Dwingelderveld genoemd. Hier ervaart u rust en stilte zoals nergens anders, omdat u de horizon alleen heel ver weg kunt zien en overal een zeer lage begroeiing kunt bewonderen. Afgezien van de herder met zijn schapen, zult u weinig mensen tegenkomen. Dat maakt dit natuurpark in het noorden van Nederland tot de ideale plek als u echt behoefte heeft aan rust en stilte.

Vakantie in Drenthe, natuur

Ontdek de geschiedenis

In Drenthe zijn nog veel sporen van de prehistorie te vinden. Sommige zijn altijd al zichtbaar geweest, zoals het unieke landschap en enkele hunebedden. Andere zijn later pas ontdekt, zoals verschillende hunebedden en prehistorische objecten. Hunebedden zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. De enorme keien werden op hun plek gelegd door boomstammen neer te leggen en de keien eroverheen te rollen. De hunebedden werden bedekt met stenen of aarde, waardoor zij lang niet zichtbaar zijn geweest. Tegenwoordig is er nog maar een fractie van het aantal hunebedden dat oorspronkelijk heeft bestaan zichtbaar. Soortgelijke hunebedden zijn ook in Noord-Duitsland en Scandinavië te vinden, maar in Drenthe zijn het er zo veel dat het een belangrijk herkenningspunt voor de provincie is geworden.

In het Hunebedcentrum in het dorpje Borger kunt u alles te weten komen over de hunebedden. Dit is de plek waar de prehistorie tot leven komt. Je ontdekt hier de oertijd, de grootste hunebedden en en hoe de hunebedbouwers leefden. Op het terrein vindt je dan ook meerdere hunebedden.

Vakantie in Drenthe, hunebeddden
Hunebedden in Drenthe

Van de prehistorie naar de 20e eeuw is een enorme sprong. Maar wat voor de Nederlanders belangrijk is, is dat deze sprong in Drenthe wordt gemaakt. Want in de provincie vol hunebedden staat een belangrijk monument uit de vorige eeuw. Dit is Kamp Westerbork, een voormalig doorgangskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van hieruit werden vele Joden uit Nederland, waaronder Anne Frank en haar familie, gedeporteerd naar de concentratiekampen.

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering gehouden. U komt erachter hoe de mensen in deze kampen leefden. U kan er bijvoorbeeld originele filmbeelden uit 1944 bekijken, u ziet er een ingerichte barak en er staat nog een oude trein. Ook zijn er in 2015 twee goederenwagons van voor 1945 teruggebracht, deze staan op het voormalige perron waaruit de treinen tijdens de oorlog verder naar het oosten reden. Deze twee gerestaureerde wagons zijn een symbool van de Jodenvervolging.

Tips voor stedentrips in Drenthe

Een vakantie in Drenthe kan veel meer betekenen dan alleen het ontdekken van de natuur en historie. Hieronder bespreken we enkele tips voor het bezoeken van steden in Drenthe.

Bezoek de provinciehoofdstad Assen. Een vakantie in Assen is zeer veelzijdig. De stad staat bijvoorbeeld bekend om de MotoGP-race die één keer per jaar plaatsvindt. In Assen racen de verschillende motorklassen al sinds 1925 elk jaar in hetzelfde weekend. Dit is dus een echt aanrader als je een liefhebber van motorsport bent.

Er zijn nog meer redenen om Assen te bezoeken. Een bezoek aan het Drents Museum is zeer aan te bevelen. In dit veelzijdige museum kunt u kennismaken met de volkscultuur en de geschiedenis van Drenthe gedurende duizenden jaren. Dit zijn bijvoorbeeld mammoetbotten, voorwerpen uit de hunebedden en kleding uit verschillende tijdperken. Naast de geschiedenis van de regio toont het museum ook schilderijen van regionale kunstenaars.

Ben je meer een liefhebber van winkelen? Dan is Assen ook de juiste bestemming voor een stedentrip. In de historische oude stad vindt u oude warenhuizen en het overdekte winkelcentrum de Traide. Hier kunt u winkelen bij grote internationale ketens, maar ook bij kleine boetiekjes.

De grootste stad van Drenthe is Emmen. Ook hier kunt u gezellig winkelen. Emmen heeft veel te bieden voor een vakantie met kinderen. U vindt hier onder andere Wildlands Adventure Zoo Emmen waar u een wereldreis in slechts één dag kunt maken. U vindt er dieren uit alle continenten, zoals apen, olifanten, haaien en nog veel meer. Ook een wandeling door de stad Emmen is de moeite waard. In de stad liggen 10 hunebedden, wat leuk is om met kinderen te gaan ontdekken.

Vakantie in Drenthe, Emmen, Wildlands zoo

De beste campings in Drenthe

Wilt u ook de prachtige provincie Drenthe ontdekken? Boek dan uw verblijf op een camping in Drenthe.

Camping 't reestdal, vakantie in Drenthe