Vijf kinderen die op het strand tegen elkaar aan liggen.

Wil je weten wanneer de schoolvakanties in 2022 beginnen? Lees dan hieronder direct verder. Daar vertellen wij onder andere wanneer de schoolvakanties beginnen, hoe lang ze duren en voor wie het geldt. Daarnaast informeren wij je ook meer over de verschillen tussen noord, midden en zuid en waar je op moet letten bij het boeken.

Welke schoolvakanties in 2022 zijn er?

De schoolvakanties in 2022 zijn niet veranderd want ook in het nieuwe jaar vallen weer de gebruikelijke schoolvakanties. De scholieren hebben ieder jaar vijf vakanties. .zoals:

 • De voorjaarsvakantie;
 • De meivakantie;
 • De zomervakantie;
 • De herfstvakantie;
 • De kerstvakantie.

Dit zijn de gebruikelijke vakanties voor scholieren die ieder jaar hetzelfde zijn. Alleen de ene is langer dan de ander en de datums waarop ze vallen, die veranderen. Ook zit er een verschil tussen de drie verschillende regio’s. Daarop komen we later terug.

Let op: de aankomende kerstvakantie valt in de periode van 25 december 2021 tot en met 9 januari 2022. Dit is geen schoolvakantie in 2022, maar deze valt nog onder de schoolvakanties van 2021.

Direct de data van de schoolvakanties bekijken

Het doel van de verschillende regio’s

In Nederland kennen wij drie verschillende regio’s, namelijk noord, midden en zuid. Iedere regio heeft recht op dezelfde vakanties, maar de regio’s hebben niet altijd tegelijkertijd vakantie. Vooral in de zomer is dit het geval. De reden? Er is gekozen voor een vakantiespreiding om te voorkomen dat studenten, leerlingen en ouders met kinderen tegelijk op vakantie gaan.

Door spreiding wordt onder andere de verkeersdrukte gespreid en zitten niet alle pretparken en vakantieparken bomvol. Dit zorgt ervoor dat niet alles oververhit raakt. Hierdoor is er gekozen voor een vakantiespreiding in het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs.

Er is altijd wel een overlap waardoor mensen uit verschillende regio’s wel met elkaar op vakantie kunnen. Dit is een periode van vier weken. Dit is altijd richting het einde van juli en een groot deel van augustus. Daarom is een vakantie in augustus in Nederland ook het drukst. Met een reden wordt dit ook wel het hoogseizoen genoemd. In deze tijd is het ook enorm druk op de weg.

Hier komt ook de zwarte zaterdag vandaan. Dit verschilt ook weer per land doordat ieder land weer op een momenten in de zomer vakantie krijgen.

Wil je voorkomen dat je ergens in Duitsland, Spanje of Frankrijk vast komt te staan op zaterdag in 2022? Op de site van de ANWB staan meerdere verkeersdruktekalenders die je kan bekijken. Eén daarvan is verkeersdruktekalender van de zwarte zaterdag.

In welke regio valt mijn plaats?

Soms weten mensen niet in welke regio hun plaats valt want ze zijn net verhuisd, maar er zijn ook uitzonderingen want een provincie kan ingedeeld worden in zowel noord als in midden. Dit gebeurt alleen als er een uitzondering is. Bijvoorbeeld twee gemeenten in de provincies Flevoland vallen onder midden. Hierdoor valt de regio Flevoland dan onder noord, maar ook midden omdat twee gemeenten onder de regio midden vallen.

Het is dan ook niet gek dat we vaak vragen voorbij zien komen, zoals: in welke regio ligt mijn plaats of in welke regio ligt mijn school? Wanneer is mijn schoolvakantie in 2022 afgelopen en wanneer beginnen de schoolvakanties in 2022? Daarom hebben wij een onderstaand overzicht gemaakt per regio. Zo kan je in één overzicht precies zien onder welke regio jouw gemeente valt.

Regio noord

Onder de regio noord vallen de onderstaande provincies inclusief de gemeenten en uitzonderingen:

 • Drenthe (iedere gemeente);
 • Flevoland (iedere gemeente, behalve Zeewolde);
 • Friesland (iedere gemeente);
 • Gelderland (alleen Hattem);
 • Groningen (iedere gemeente);
 • Noord-Holland (iedere gemeente);
 • Overijssel (iedere gemeente);
 • Utrecht (Eemnes en de voormalige gemeente Abcoude).

Regio midden

Onder regio midden vallen de onderstaande provincies inclusief de gemeenten en uitzonderingen:

 • Flevoland (Zeewolde)
 • Noord-Brabant (alleen Altena, behalve de plaatsen Hank en Dussen)
 • Utrecht (iedere gemeente, behalve Eemnes en de voormalige gemeente Abcoude)
 • Zuid-Holland (iedere gemeente)
 • Gelderland (Aalten, Apeldoorn, Barneveld, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doetinchem, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Lochem,  Montferland (behalve de voormalige gemeente  Didam), Neder-Betuwe  (behalve de voormalige gemeente  Dodewaard), Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Scherpenzeel, Tiel, Voorst, Wageningen, West Betuwe, Winterswijk en Zutphen).

Regio zuid

Onder regio zuid vallen de onderstaande provincies inclusief de gemeenten en uitzonderingen:

 • Limburg (iedere gemeente);
 • Noord-Brabant (iedere gemeente, behalve Woudrichem en de plaatsen, zoals Sleeuwijk, Werkendam en Nieuwenwijk in de gemeenten Altena);
 • Zeeland (iedere gemeente);
 • Gelderland (Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Neder-Betuwe (alleen de voormalige gemeente Dodewaard), Lingewaard, Maasdriel, Montferland (alleen de voormalige gemeente Didam), Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort, West Maas en Waal, Wijchen, Zaltbommel en Zevenaar).

De datums van de schoolvakanties in 2022

Wil je weten wanneer de kerstvakantie valt in 2022 of benieuwd wanneer de meivakantie in 2022 valt in de regio zuid? In de onderstaande tabel staan alle schoolvakanties in 2022.

Schoolvakanties 2022NoordMiddenZuid
Voorjaarsvakantie 19 februari t/m 27 februari 202226 februari t/m 6 maart 202226 februari t/m 6 maart 2022
Meivakantie30 april t/m 8 mei 202230 april t/m 8 mei 202230 april t/m 8 mei 2022
Zomervakantie16 juli t/m 28 augustus 20229 juli t/m 21 augustus 202223 juli t/m 4 september 2022
Herfstvakantie15 oktober t/m 23 oktober 202222 oktober t/m 30 oktober 202222 oktober t/m 30 oktober 2022
Kerstvakantie24 december 2022 t/m 8 januari 202324 december 2022 t/m 8 januari 202324 december 2022 t/m 8 januari 2023
De Nederlandse schoolvakanties in 2022 verdeelt per regio.

De uitzonderingen op de regel

De schoolvakanties in 2022 worden tegenwoordig anders ingevuld. De meivakantie is tegenwoordig een uitzondering want deze vakantie voor scholieren kan uitgebreid worden door scholen. Zo heeft de ene school één week meivakantie en de andere twee. Deze kan de school aan de meivakantie vastplakken, zowel ervoor als eraan vast. Dit verschilt per school en niet per gemeente of regio. Doe navraag of bekijk de website of de gids van de school.

In welke schoolvakantie in 2022 ga jij weg?

Tijdens welke schoolvakantie in 2022 ben jij van plan weg te gaan? Is het in het voorjaar, najaar, ga je liever in de zomer of ga je vaker? Heb je nog niets geboekt? Bekijk dan op onze website het enorme aanbod. Kijk rond want we hebben wel meer dan 50 verschillende vakantieparken op onze site staan, zoals Oostappen Prinsenmeer, Camping De Barkhoorn of Landgoed ‘t Wildryck?

Ieder park heeft weer zijn eigen charme en unieke kenmerken. Of je nu weekendje weg aan zee wilt? Ga je liever op vakantie in Nederland in januari of ben je op zoek naar een geschikt park voor jouw vakantie met hond? Je vindt het allemaal hier! Bekijk hieronder direct alle vakantieparken.